Artur Mas: «L'Estat no ens traurà la sensació que podem viure millor»

El president de la Generalitat clarifica el seu full de ruta: "No plantegem una ruptura, sinó un procés que ens permeti parlar amb l'Estat en peu d'igualtat"

Publicat el 01 d’octubre de 2012 a les 21:03
El president del Govern en funcions, Artur Mas, durant l'entrevista. Foto: TV3.

El president de la Generalitat, Artur Mas, considera que el procés de transició nacional engegat amb l'avançament d'eleccions al Parlament de Catalunya i amb l'objectiu de realitzar un referèndum d'autodeterminació el més aviat possible "no es planteja en termes de trencaments o ruptures, de batalles cruentes o d’adéus a Espanya", sinó com un procés "que ens permeti parlar amb l’Estat en peu d’igualtat".
 
Entrevistat al programa 'Àgora' de TV3, dirigit i presentat pel periodista Xavier Bosch, el cap de l’Executiu ha assenyalat que per encara aquest procés cal "una majoria molt rotunda" perquè tot i que "l’Estat pot fer moltes lleis i fer servir la Constitució com a paret infranquejable", en cap cas "no ens traurà la sensació que podem viure millor", de tal manera que si els catalans ho volen de manera majoritària, "no podrà impedir la veu democràtica d’un poble, ni anul·lar els sentiments, ni treure les il·lusions, els somnis ni els projectes de futur".
 
A més, Mas ha traçat el seu full de ruta tot afirmant que en el cas que Catalunya tingui un Estat propi “no donarà l’esquena a l’Estat espanyol”, perquè tot i que “mai hem estat en peu d’igualtat i, si un dia ho estem, estic convençut que les coses canviaran a millor per a Catalunya i per a la seva entesa amb Espanya”.
 
Consultat per una possible asfíxia financera de Catalunya per part de l’Estat com a resposta al procés d'independència, el president ha advertit que "com pitjors siguin les reaccions, més gent a Catalunya farà el tomb mental" favorable a la sobirania política de Catalunya.
 
Futur dins la UE i l’euro
 
Respecte a les veus que alerten d’una possible sortida de Catalunya d’Europa i de l’euro si assoleix l’estat propi, el president ha assenyalat que “ningú pot parlar en nom de la UE”. En aquest sentit, ha recordat que la vicepresidenta de la UE, Viviane Reding, ha manifestat que “és un afer intern de l’Estat espanyol i que enlloc està escrit que un país que reclami un estat propi, i que ja en formi part, hagi de ser expulsat de la UE i de l’euro”.
 
“No hi ha ni un sol precedent dins la UE”, ha dit el president, que ha afegit que “no tindria massa sentit” que s’expulsi a un país com Catalunya “que ja forma part de la UE i que a més està disposada a mantenir tots els acords i a complir tots els deures” que determina Europa.
 
Finalment, en referència a la pregunta que es faci en la consulta als catalans i catalanes sobre el dret a decidir, el president ha dit que ha de ser “clara i no ambigua”, perquè “si et vols carregar de raons davant la comunitat internacional necessites legitimitat democràtica”. També ha subratllat que, en qualsevol cas, el que es vol “no és aïllar Catalunya, ni d’Europa ni de l’euro, ni de l’entesa amb Espanya”, sinó “donar-li instruments que ens permetin defensar-nos millor”.