
Dia de relacions internacionals a Palau amb la vista posada amb el Quebec. Aquest dilluns, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha celebrat un dinar de treball amb Jean Charest, primer ministre del Quebec, de visita oficial a Catalunya. La quimera que durant els noranta va marcar l'autonomisme català i que ara com ara és "un camí de doble sentit" entre les dues nacions -segons el primer ministre quebequés - ha servit a Artur Mas per insistir en la transició nacional catalana. La il·lusió, però, que l'ex-president Jordi Pujol tenia per el Quebec, ara es pot veure corregida i aumentada anant més enllà en el dret a decidir.
Després de la reunió, Mas ha comparegut amb Charest a la part noble de la sala Gòtica del Palau per reconèixer que un dels objectius del Govern que presideix és assolir els mateixos "nivells d'autonomia fiscal" que actualment gaudeix el Quebec. Una referència clara per argüir l'objectiu del pacte fiscal. De fet, Mas ha recordat que mentre Catalunya "intenta refer el seu tracte fiscal, el Quebec el té, i Canadà no està posant el nas tot el dia en el seu espai fiscal". Ara bé també ha reconegut que "l'encaix amb Espanya ho fa difícil perquè li costa avançar en aquesta línia de descentralització" per això ha insistit que la demanda del pacte fiscal en la línia del concert ha de ser una "demanda del conjunt de la societat que transcendeix dels partits polítics".
Per altra banda, Mas ha reblat davant preguntes dels periodistes quebequesos que la voluntat de Catalunya és "assolir el dret a decidir lliurament el nostre futur" això sí en un context europeu. Mas no ha dubtat utilitzar l'exemple de la relació entre la Federació del Canadà amb el Quebec per comparar-la a l'existent entre Catalunya i Espanya i justificar les seves pretencions. "El Canadà mostra reconeixement i respecte al Quebec, nosaltres també el busquem per part d'Espanya", ha dit Mas reconeixent implícitament que Espanya no té ni respecte ni reconeixement a Catalunya.