Artur Mas: «Valors, com a valor afegit de CiU»

En la tercera Doc Sessió, el líder de la federació nacionalista insisteix modernitzar el vell eslògan de Pujol: "IVA: Idees , valors i actituds". Mas avisa: "El nostre enemic és l'abstenció, no el tripartit».

Publicat el 18 de maig de 2010 a les 17:44
Una imatge de la Doc Sessió d'aquest vespre. Foto: QS/Nació Digital


Tercera Doc Sessió. El nou format grunche amb que CiU explica el canvi que proposa per tornar a ocupar el Palau de la Generalitat en les properes eleccions. Aquest dimarts al vespre l'estudi de televisió, escenari habitual de la trobada, ha servit perquè Artur Mas expliqués la "complicitat" dels valors. Una regeneració que modernitza l'IVA del president Pujol, "Idees, valors i actituds".
Valors com a valor afegit de la regeneració política i de la idea calvinista de Catalunya. Valors per allunyar la política de la simple gestió de l'administració.

Els set ponents col·laboradors de la trobada han estat un ventall de personatges disposats a explicar la seva visió dels valors des de diversos parers. El pilot Nani Roma, l'advocat Miquel Roca, el periodista Enric Juliana, el bisbe Joan Godayol, el restaurador Josep Roca, l'empresari Marc Arza, la traductora magribina Aouatif Stitou i Quim Bonaventura, vicepresident de Minusvàlids  Físics Associats. Miquel Roca ha carregat contra el Tribunal Constitucional "precaríssim".

Mas va començar la seva intervenció davant unes 400 persones admetent que parlar de valors des de la política és complicat tal i com està el panorama general. L'actual crisi, va afirmar, afecta la política però també va més enllà i tothom té una certa responsabilitat. Per això, considera 'absolutament urgent i prioritari' que el país es retrobi amb un sistema de valors que li permeti superar les circumstàncies actuals. I és que segons Mas, hi ha un problema de 'consistència de la pròpia societat, d'actituds de la societat catalana de desconcert, un punt de passotisme i una política que no acaba d'estar a l'alçada'.

I això es tradueix, entre d'altres coses, en una gran abstenció en les conteses electorals, el que va titllar la 'depressió electoral catalana'. De fet, va indicar que l'abstenció és precisament el gran 'adversari' de CiU en les properes eleccions. Mas va apostar per aconseguir que la gent torni a confiar en les institucions i en l'acció política del país, 'i això es fa parlant de valors'. Cal canviar la idea que els polítics només busquen el benefici propi, 'perquè no és bo pel país que la percepció sigui aquesta', va argüir.

Entre les coses que es poden fer, va afegir, es troba la limitació de mandats. Si bé Mas ja havia dit en diverses ocasions que ell no estaria més de tres legislatures al capdavant de la Generalitat, aquesta vegada va anar més enllà i va anunciar que ho instaurarà si arriba al Govern, i ho farà pel president però també pels altres membres, igual que va fer amb els càrrecs executius de CDC.

En el seu discurs final, Mas va reconéixer que la ciutadania està 'emprenyada, desconcertada, desanimada, desesperançada i desesperada', i això crea un 'cert dèficit d'autoestima. Contra això, Mas recepta la recuperació dels valors de la constància, la creativitat, la cohesió, el compromís i la credibilitat. A més, va demanar que cadascú pensi en un mateix i en com pot canviar les coses, sense 'mirar a un costat per veure el que fan els altres'.