L'Audiència Provincial de Madrid ha acordat rebutjar la pretensió de la Fiscalia que s'arxivi la investigació oberta pel Jutjat d'Instrucció 41 de Madrid contra Begoña Gómez, dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per presumptes delictes de tràfic d'influències i corrupció en els negocis. Avala, d'aquesta manera, la decisió de l'instructor, però matisa que considera que no era procedent decretar el secret de les actuacions.
Així consta en un acte d'aquest tribunal, al qual ha tingut accés Europa Press, que respon al recurs d'apel·lació que va presentar a finals d'abril la Fiscalia en el qual, segons fonts fiscals consultades, es demanava que es revoqués la interlocutòria del 16 d'abril pel qual el jutge Juan Carlos Peinado va adoptar la decisió d'obrir diligències de recerca arran de la denúncia del pseudosindicat Manos Limpias.
Aquesta denúncia va ser registrada pel seu president Miguel Bernad el passat 9 d'abril i en ella sostenia que Gómez, "prevalent-se del seu estatus personal, esposa del president estatal, ha vingut recomanant o avalant per carta de recomanació amb la seva signatura empresaris que es presentaven a licitacions públiques".
Des del pseusindicat, amb vincles amb l'extrema dreta, asseguraven que un dels professionals "beneficiats per aquestes recomanacions o avals" de Gómez és Carlos Barrabés, i qui se li haurien adjudicat licitacions públiques per valor de 10 milions d'euros. "Aquest empresari a més a més va muntar el Màster de Transformació Social Competitiva de la denunciada", sostenien, i afegien que la càtedra de Begoña Gómez va fitxar com a professor associat aquest empresari.
D'altra banda, apuntaven que Víctor de Aldama, que està investigat per l'Audiència Nacional (AN) com a presumpte aconseguidor del cas Koldo, era el contacte de Gómez a Globalia i va guanyar 6,67 milions abans que es negociés "el rescat de la companyia" Air Europa -filial de Globalia-. A això se suma que Air Europa "va pactar pagar 40.000 euros l'any a l'IE Àfrica Center de la denunciada" i que l'acord de Globalia i l'Institut d'Empresa incloïa el lliurament de 15.000 euros a l'any en vols de primera classe per a Begoña Gómez i el seu equip.
L'UCO no veu delicte
La decisió del tribunal arriba després que s'hagi aixecat el secret de la causa i després de conèixer-se que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil hagi emès un informe en què descarta que hi hagi vinculació de Begoña Gómez amb l'exconseller delegat de Globalia Javier Hidalgo que afavorís el rescat de l'aerolínia de la companyia per part de l'Estat. També descarta que la seva intervenció decantés adjudicacions a empreses de Barrabés.
En l'informe, que inclou el sumari de la causa, els agents del Grup de Delinqüència Econòmica 3 indiquen que l'únic element que vincularia objectivament Begoña Gómez amb Globalia és el fet que va coincidir amb Hidalgo en dos esdeveniments que van tenir lloc el gener de 2020 en què participava la societat Wakalua -filial de Globalia-.
D'altra banda, l'UCO, després d'analitzar els contractes públics adjudicats a societats vinculades a l'empresari Barrabés, conclou que en els tres expedients de la societat Innova Next amb Red.es, que estan en el focus de la recerca del jutjat, l'empresa de Barrabés (o l'UTE amb què participava) va obtenir "la millor puntuació" en criteris dependents de judici de valor, el pes del qual en el concurs era del 40%. En l'apartat de criteris econòmics (60%) no va ser, no obstant això, la primera. Els agents expliquen, no obstant això, que amb la normalització de les puntuacions i aplicant el percentatge de pes de cada criteri, les dues UTE en què estava Innova Next van obtenir la millor puntuació en els quatre contractes.
En el marc de la investigació el jutge ha practicat ja una sèrie de diligències: des de la presa de declaració a responsables de mitjans en què es van publicar les notícies en què es va basar la denúncia, fins a la petició a l'UCO perquè reclamés els expedients dels contractes sota sospita al Consell Superior d'Esports (CSD) o a l'Ajuntament de Madrid.
D'altra banda, ha transcendit que la Fiscalia Europea (EPPO) va preguntar al jutge Peinado si aquesta causa afecta contractes subscrits amb fons europeus i ja analitza documentació del procediment per determinar si és competent per investigar. Així consta en un decret del 26 d'abril en què l'òrgan comunitari demana al Jutjat d'Instrucció 41 de Madrid que l'informi dels fets que investiga i de si en el procediment "estaria implicada l'UTE Innova Next SLU- Escola de Negocis The Valley", integrada per una societat propietat de Barrabés, a qui Manos Limpias assenyala com a beneficiari de les "recomanacions o avals" de Gómez.
Els fiscals delegats Laura Pellón, Luis Miguel Jiménez i Antonio Zárate indiquen en aquest decret que la Fiscalia Europea "podria, si és el cas, arribar a exercir la seva competència" per investigar aquests contractes si així ho estima pertinent, pels quals sol·licita al jutjat que li remeti la documentació oportuna.