Fa unes setmanes es va saber que el rei emèrit, Joan Carles de Borbó, estava enllestint les seves memòries, que publicarà els propers mesos una editorial francesa. El títol serà Reconciliació, fet que ja indica quin és el fil argumental de l'obra, un intent clar de refer, en l'epíleg de la seva vida, un llegat que ja fa anys que se li escapa, superat pels escàndols, les trifulgues familiars i la vellesa. Fa uns dies, però, el passat que empaita l'exmonarca va reaparèixer: la revista holandesa Privé va publicar fotografies inèdites de l'emèrit i Bárbara Rey. Són els retrats que el fill de la vedet, Ángel Cristo Jr., va fer el 1994. En les imatges, tots dos es fan un petó apassionat.
Però les desgràcies mai venen soles. Aquesta setmana, es van filtrar un seguit d'àudios, publicats per OKDiario, la majoria d'inicis dels anys 90, amb converses entre l'aleshores rei i l'altra Rey, Bárbara. Unes gravacions que mostren confidències de l'excap de l'Estat amb la vedet sobre diversos afers vinculats a palau i on no hi manquen referències al general Alfonso Armada, un dels principals implicats en el 23-F. Aquestes són algunes claus que mostren les gravacions.
El retorn de les sospites sobre el 23-F
Els àudios donen claus del conflicte entre l'aleshores monarca i qui va ser cap de la Casa Reial, el general Sabino Fernández Campo, home fort de la Zarzuela des de la Transició al 1993. Sembla que existia de facto una aliança entre Fernández Campo i la reina Sofia, i que el cap de la Casa Reial intentava controlar el ritme de vida del monarca, que es queixa que el militar murmura contra ell en cenacles madrilenys. Li diu a l'actriu: "Paraula d'honor, me'n ric, carinyo, d'Alfonso Armada. Mai ha dit ni una paraula. En canvi, l'altre està deixant anar".
El Borbó elogia el complotat Armada, de qui diu que després de set anys de presó, va a viure al seu pazo i no diu "ni una paraula". Es refereix a algun tema en concret? Agraeix que no fes alguna confidència sobre algun aspecte del rei vinculat a l'intent de cop d'estat? Es dona la paradoxa que va ser Fernández Campo qui va impedir que Armada es presentés a la Zarzuela la nit del 23-F amb aquella frase: "Ni està ni se l'espera". El cap de la Casa Reial va voler endreçar una mica l'agenda del rei, intentant impedir, sense èxit, l'accés del banquer corrupte Mario Conde a la Zarzuela.
Sofia rep per tot arreu: "Amb ella vaig fer bingo"
Protagonista destacada dels àudios és la reina emèrita. En un moment donat, l'emèrit es despatxa a gust contra Sofia, donant detalls de la vida privada de tots dos: "Des que va néixer Felip no tenim vida familiar. Ni parlem". En canvi, l'elogia cínicament: "Com a rei, he encertat. He fet bingo, vaja, perquè com a professional és la número u". També assenyala: "Seré egoista, però ella aguanta i no se'n va amb ningú". Un dia Bárbara Rey li pregunta per la reina i ell diu que "està cabrejada "perquè no li fa cas. "Ella no s'acostuma perquè la seva mentalitat no ha evolucionat. Es pensa que les coses a ser com abans. Ja li vaig dir: aquestes coses no tornen", indica.
Per la seva banda, Rey es mostra molt dolguda amb Sofia perquè la considera la "mà negra" que, coneixedora de la relació de tots dos, mou tots els fils per impedir-li que pugui consolidar la seva carrera: "He estat odiada per la reina fins al màxim. Ha utilitzat tots els mitjans a l'abast per enfonsar-me".
El xantatge: "Tu caus amb mi"
Amb el temps, la relació entre monarca i vedet es va anar refredant i en un moment donat Rey va acabar amenaçant el monarca. Va ser el 1997: "Acabaràs malament. A mi em mataràs, perquè és el que has pretès durant molt de temps. Però no oblidis que has estat molt de temps unit a mi (...) Tu no et lliures d'això! Tu caus amb mi!".
Els periodistes Juan Fernández Miranda i Javier Chicote, a El jefe de los espías, sobre el fons documental de qui va ser cap dels serveis secrets Emilio Manglano, ja van aportar informació sobre dos xantatges que hauria fet la vedet al rei. Aquest "tu caus amb mi!" seria el més greu i hauria suposat rebre 600 milions de pessetes pel seu silenci i no fer públics uns vídeos privats. Amb anterioritat, el 1994, Rey hauria cobrat 25 milions i aconseguit un sucós contracte televisiu.
Luis Rodán, "millor trobar-lo mort"
En els àudios, es fa una referència a l'escàndol protagonitzat per qui va ser director general de la Guàrdia Civil durant el govern de Felipe González, el corrupte Luis Roldán. Aquest es va donar a la fuga en el que va ser un dels afers més escandalosos del felipisme. "Entre tu i jo, la Guàrdia Civil diu que és millor que no el trobin. Millor trobar-lo mort". Finalment, va ser capturat a Bangkok, extraditat, processat i condemnat a 28 anys de presó.
Relativitzant la corrupció
Les converses deixen patent que si una cosa unia la parella no era una concepció ètica del servei públic. "Perquè mira, escolta'm un moment -li diu ella-, qui més i qui menys, doncs algun negoci de tant en tant es fa, si això és lògic". Ell, més transparent que mai, només pot dir: "Tots, Bárbara! Tots!".