
Cert to preelectoral, però amb transcendència institucional. Així s'ha expressat el president del Parlament, Ernest Benach, la vigília de la Diada. Benach ha assegurat aquest divendres que després de 30 anys s'obre "una etapa de grans decisions i això significa que s'ha acabat l'etapa de les ambigüitats", que "impedeix resoldre conflictes i retarda les solucions".
Benach ha recalcat que "en aquesta nova etapa cal decidir per on seguir amb el camí de l'autogovern" i "aquesta decisió li correspon", segons ha explicat, "a la ciutadania de Catalunya". En l'acte institucional de la Diada al Parlament, el president de la cambra ha manifestat que "el primer pas" en aquest nou camí seran les eleccions del pròxim 28 de novembre. Benach ha criticat que 'Espanya s'estructura sobre el concepte de la nació única'.
En el seu parlament Heribert Barrera, ha afirmat que la sentència "ha deixat ben clar que no es pot esperar més de la Constitució de 1978", i que aquest text ja feia preveure molts problemes. Segons Barrera, el problema de la sentència s'origina precisament a la Carta Magna, "irreformable". Barrera creu que la situació actual és un carreró sense sortida per a Catalunya, pel que ha demanat la màxima participació electoral perquè el nou Parlament pugui afrontar la gran responsabilitat que tindrà.
Joan Rigol, per la seva banda, ha volgut posar èmfasi en el paper institucional de la cambra catalana, on els partits tenen l'obligació de confrontar i debatre les qüestions "però ho han de fer amb les virtuts democràtiques que volen per al país". I és que, ha afegit, els reptes que es presenten només es poden guanyar amb credibilitat moral, al·legant que aquest el sentit del poder.
Homenatge als expresidents
Al Parlament s'ha portat a terme la celebració institucional de la Diada de l'Onze de Setembre amb un homenatge als qui han estat elegits presidents del Parlament, començant per Lluís Companys, que va presidir la cambra els anys 1932 i 1933.
Així s'ha retut homenatge a tots els que han tingut la màxima representació del Parlament durant la república, l’exili i el restabliment de la cambra: Lluís Companys (1932-1933), Joan Casanovas (1933-1938), Josep Irla (1938-1940), Antoni Rovira i Virgili (1940-1949), Manuel Serra (1949-1954); Francesc Farreras (1954-1980), Heribert Barrera (1980-1984), Miquel Coll (1984-1988), Joaquim Xicoy (1988-1995), Joan Reventós (1995-1999) i Joan Rigol (1999-2003). L'historiador Joan B. Culla ha estat l'encarregat de glossar les figures dels expresidents del Parlament. La celebració ha acabat amb la interpretació de 'Els segadors', per part del Cor de Cambra del Conservatori del Liceu.
L'acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, José Montilla, de membres del Govern, de la mesa de la cambra, dels presidents i portaveus dels grups parlamentaris, de familiars dels expresidents del Parlament i dels principals representants de l'àmbit institucional, polític, econòmic, social i cultural del país. La Diada d'enguany s'inscriu dins els actes de commemoració del trentè aniversari de les primeres eleccions al Parlament el 20 de març de 1980 i de la constitució del Parlament restablert el 10 d'abril.
Joan B. Culla en un moment de la seva intervenció. Foto: QS/ND