
“Més retallades”. Aquesta és la conclusió del professor d'Economia de la UB, Gonzalo Bernardos, després que es permet la compra de deute públic per part del BCE comportarà el rescat total per part de l'Estat i un nou paquet de retallades del govern espanyol. "Ens oblidarem de la prima de risc i ens finançarem més barat, però a canvi vindran nous ajustaments que ens faran viure pitjor", ha afirmat Bernardos.
L'economista ha augurat que es reduiran les pensions de jubilació i la quantia i la durada de la prestació d'atur, es privatitzaran empreses estatals i s'acomiadaran treballadors públics. Bernardos també ha previst que el govern del PP aprofitarà per recentralitzar l'Estat de les Autonomies amb l'excusa que és una exigència de Brussel·les.
L'economista critica que les institucions europees vulguin aplicar a Espanya les polítiques que no han funcionat a altres estats de la Unió. Bernardos critica que "no s'entén" que les condicions del rescat a Grècia, que han fet anar pitjor l'economia del país, després s'apliquin igual a Irlanda, Portugal i ara a Espanya. "Els portuguesos poden preguntar-se què han fet malament, ja que han aplicat les mesures del rescat i ara tenen més dèficit públic, menys PIB i 500.000 persones que ja no cobren el subsidi d'atur", ha criticat.
Segons l'expert en Teoria Econòmica, "fa por" que Espanya apliqui aquestes mesures que s'exigiran previsiblement al rescat, que "aparentment són estructuralment bones, però converteixen el país en més pobre". Bernardos ha apuntat que "és lògic que la gent apliqui mesures extremes de prudència com evitar l'endeutament i demanar el mínim crèdit", ja que "el futur és incert" i, per exemple, els funcionaris i els treballadors de grans bancs "ja no tenen la feina assegurada ni una sortida amb molts diners".
"Amb el rescat total la situació canviarà i ho farà cap a pitjor", ha lamentat l'expert. Per això, Bernardos ha criticat que "no s'entén que hi hagi economistes i polítics que vulguin el rescat total". L'economista no sap si això provocarà "l'apocalipsi" que s'ha viscut a Grècia i s'està començant a viure a Portugal, però "no pinta bé", ja que cada economia que ha intervingut la 'troika' (BCE, Comissió Europea i FMI) ha anat a pitjor. "Anem cap a una situació de conflicte polític, social i econòmic" ha sentenciat Bernardos durant una entrevista al claustre de la UB.