Bolaños assegura que la UE no està gens preocupada per l'amnistia i Brussel·les el desmenteix

El ministre diu que la Comissió Europea no dubta de la "fortalesa" de l'estat de dret i la separació de poders a l'Estat, però Reynders recorda que "l'anàlisi continua en marxa"

Félix Bolaños amb el comissari de Justícia Didier Reynders
Félix Bolaños amb el comissari de Justícia Didier Reynders | ACN
Nació
30 de novembre del 2023
Actualitzat el 01 de desembre a les 12:36h
El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha assegurat aquest dijous que la Comissió Europea no té "cap preocupació" sobre la llei d'amnistia. Després de reunir-se amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, i la vicepresidenta de la Comissió Europea i titular de Valors i Transparència, Vera Jourová, Bolaños ha apuntat que l'executiu comunitari té "zero preocupacions sobre la salut i la fortalesa de l'estat de dret i la separació de poders" a l'Estat. Si bé, Reynders ha matisat que "l'anàlisi segueix en marxa" i no pot afirmar tal cosa.

En una roda de premsa posterior a la trobada, el ministre de la Presidència ha reivindicat que es tracta d'una "norma impecable" des del punt de vista "legal, tècnic i constitucional". Després de les reunions amb els comissaris, Bolaños ha defensat que la llei d'amnistia és "conforme a la Constitució i al dret de la UE", així com als "valors europeus" i va en la línia del "diàleg" per "entendre's entre diferents i construir convivència". Segons ha apuntat el ministre de la Presidència, els comissaris li han traslladat que la llei d'amnistia és un "afer intern" de l'Estat, tal com havia apuntat ja públicament Reynders.

El ministre de la Presidència ha valorat positivament la reunió perquè, ha dit, és important "poder parlar sense soroll" i de manera "lleial, directa i amb claredat". Així, Bolaños ha demanat al PP no "danyar la reputació" de l'Estat a Brussel·les amb finalitat "política". "És legítim oposar-se a la llei d'amnistia des d'un punt de vista polític, però que no juguin amb el bon nom d'Espanya", ha insistit.

La reunió dels comissaris amb Bolaños s'ha produït després que la Comissió Europea enviés una carta al ministre per demanar-li més informació sobre la llei d'amnistia, un text que l'executiu comunitari encara està analitzant i ja ha avançat que no n'emetrà una opinió fins que superi tots els tràmits i s'aprovi definitivament.

La trobada de Bolaños amb els comissaris arriba després de la intensa campanya del PP a Europa per mirar bloquejar l'amnistia. La setmana passada, el debat promogut pels conservadors al Parlament Europeu no va tenir una gran transcendència, però això no ha impedit que Manfred Weber, president del PP europeu, mantingui la confrontació i faci costat a Alberto Núñez Feijóo en la lluita contra el govern del PSOE i Sumar.

En la línia del que ha defensat en les últimes setmanes, però amb un grau més d'intensitat, el dirigent alemany ha assenyalat que "ja no es castiguen" delictes que tenen a veure amb el terrorisme, la violència i la corrupció. "La societat espanyola ja no és igual davant la llei", ha determinat, al mateix temps que insistia en la idea que Pedro Sánchez ha confomat un govern basat en la "mentida" perquè en campanya estava en contra de l'amnistia.

Els interessos electorals del PPE de cara a les eleccions europees del juny es troben amb les urgències d'un Feijóo que és a punt d'iniciar el duríssim trànsit cap a una legislatura que se li pot fer molt llarga. Aquest dilluns, de fet, el president dels populars espanyols ha tancat la remodelació del seu nucli dur. Si aquest cap de setmana va ratificar Cuca Gamarra com a secretària general, però traient-li el càrrec de portaveu al Congrés, avui ha designat Miguel Tellado, fins ara home fort de l'organització, com a portaveu. Un senyal que la intransigència en el discurs del partit no afluixarà