Borràs també rebaixa la DUI: «Era una expressió política sense conseqüències jurídiques»

L'exconsellera de Governació, acusada de desobediència i malversació, afirma que no es va usar "ni un euro" pel referèndum i nega haver comprat les urnes

Publicat el 20 de febrer de 2019 a les 18:51
L'exconsellera de Governació Meritxell Borràs continua els interrogatoris d'aquest dimecres, després de les declaracions de l'exconsellera de Treball i Afers Socials Dolors Bassa i de l'exconseller de Territori Josep Rull. Ho fa, però, en una hora excepcional, ja que habitualment el tribunal acostuma a suspendre les sessions passades les 18.00 de la tarda, ja que els presos han de ser a les presons a les 19.30 per seguir els horaris habituals dels àpats. No obstant això, tal com ha anunciat el president de la sala, Manuel Marchena, la voluntat és accelerar els interrogatoris per iniciar ja els testimonis dimarts vinent. Durant la seva declaració, Borràs també ha rebaixat la declaració d'independència votada al Parlament el 27 d'octubre. "Era una expressió política sense conseqüències jurídiques", ha assegurat sobre la DUI.

L’exconellera de Governació ha matisat a les preguntes del ministeri públic que allò referent a la declaració d’independència constava en el “preàmbul”. Un part dispositiva de la proposta que “no obliga a res, ni estableix res”, sinó que és una “expressió política”, i la ha descrit com a "simbòlica". 

[judicitvedirecte]
Per a Borràs, un referèndum a l’Estat “no és cap delicte” i, a més, ha establert la situació el marc del “conflicte polític” i, per tant, “amb la voluntat sempre d’arribar a un acord amb el govern espanyol”. Aquest era, segons ha dit, el mandat que tenien tots els consellers arran del resultat de les eleccions, i la voluntat de tots ells: “Hi havia la voluntat de solucionar una situació política amb accions polítiques”. 

En el seu cas, Borràs ha decidit respondre les preguntes de totes les parts amb l'excepció de l'acusació popular de Vox. D'aquesta manera, s'ha sotmès a l'interrogatori de la Fiscalia -liderada per Jaime Moreno- i de l'Advocacia de l'Estat, per acabar amb la de la seva advocada, Judit Janer. L'exconsellera de Governació -en llibertat amb càrrecs-, ha assegurat que arran de les necessitats del seu departament van habilitar un acord marc per facilitar material electoral per a futures eleccions al Parlament, però que en cap cas va ser –tal com alguns van interpretar- per la realització del referèndum. "No vam comprar les urnes", ha volgut deixar molt clar. 

De fet, l'exconsellera de Governació ha usat la mateixa frase que alguns dels altres acusats, en el sentit d'afirmar que no es va usar "ni un euro" pel referèndum. "Però ni el meu departament, ni la resta", ha declarat. I ha volgut deixar molt clar que la firma del decret de convocatòria del referèndum va respondre a una "voluntat política" del Govern, com a conseqüència del mandat popular sorgit de les urnes: “La voluntat del Govern era expressar el compromís amb el referèndum, però insisteixo, no hi va haver despesa en el referèndum; hi havia la ferma voluntat que no hi fos, i això és així”. Per altra banda, també ha recordat que cap dels locals usats per l'1-O no van suposar costos a l'erari públic.

Borràs també ha recordat que, en qualsevol cas, durant l’1 d’octubre el Departament de Governació va quedar despullat de les competències per organitzar processos electorals. Una potestat que va passar a formar part directament de Vicepresidència. Aquest és un dels principals arguments de la seva defensa.

Bassa i Rull precedeixen Borràs

Prèviament a Borràs, Bassa ha insistit que després de la suspensió de la llei del Referèndum el Govern ja no va fer res. A més, ha defensat el dret a l'autodeterminació i ha insistit en la condemna de tot l'executiu a la violència. Una consideració que a la qual s'ha sumat també Rull durant el matí. L'exconseller de Territori, però, ha rebaixat la DUI a una declaració merament "política".

La setmana passada, Junqueras i Romeva -assessorats pel seu lletrat, Andreu Van den Eynde- van confrontar el relat de la Fiscalia des del prisma polític, declarant-se des del primer moment presos polítics, justificant el referèndum i el dret a l'autodeterminació. L'interrogatori de Forn, malgrat moderar el to, es va centrar en la voluntat de diàleg del Govern amb l'Estat, sense defugir del compromís polític, i en assegurar que no havia existit cap ordre política envers el cos de Mossos d'Esquadra. La declaració de Turull, aquest passat dimarts, va rebutjar la malversació, va posar l'accent en el diàleg i va emmarcar la declaració d'independència en el "pacifisme". 

Set anys de presó per desobediència

La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat demanen per a ella set anys de presó i 16 d'inhabilitació per desobediència i malversació, a més d'una multa de prop de 30.000 euros. Després de la declaració d'independència del 27 d'octubre, Borràs va marxar a Brussel·les, però finalment va optar per tornar i declarar a l'Audiència Nacional. Va ser empresonada del 2 de novembre al 4 de desembre del 2017 i va compartir cel·la amb Dolors Bassa a Alcalá Meco. Després de ser alliberada, va rebutjar formar part de les llistes de Junts per Catalunya a les eleccions del 21-D.