Borrell prepara una llei per collar més les delegacions catalanes a l'exterior

El PSOE es va oposar el 2014 a l'actual norma del PP per centralista, però l'actual ministre considera que és massa limitada per poder garantir la "unitat de l'acció exterior de l'Estat"

  • El ministre Josep Borrell, en una compareixença a Brussel·les. | ACN -
Publicat el 11 de febrer de 2019 a les 20:38
Actualitzat el 11 de febrer de 2019 a les 20:41
El govern espanyol prepara una reforma de la llei d'acció exterior per limitar encara més el marge de maniobra de les delegacions catalanes a l'exterior. Així ho ha explicitat el ministeri d'Afers Exteriors, capitanejat per Josep Borrell, en una resposta parlamentària feta pública aquest dilluns en què admet que l'actual norma "presenta punts millorables a efectes de garantir de manera més eficaç el principi d'unitat de l'acció exterior de l'Estat".

Per això, aquest departament admet que "està procedint a la seva anàlisi, amb independència del moment d'oportunitat política en què pugui plantejar-se una reforma d'aquesta naturalesa". I això que l'actual llei, vigent des de març de 2014, va ser aprovada amb els únics vots del PP, ja que el PSOE se'n va desmarcar, la va titllar de centralista i va criticar l'afany "innecessari" dels populars per tutelar i limitar l'activitat de les comunitats autònomes.

Malgrat tot, per a Borrell és massa limitada i no garanteix un control suficient i prepara una possible reforma per ara sense data. El ministre ja en va fer ús amb zel per impugnar la reobertura de les delegacions catalanes a l'exterior que el 155 havia clausurat, en paral·lel a una campanya estatal de pressupost desorbitat per contrarestar la diplomàcia catalana. Fins i tot negant la veracitat a la repressió policial durant l'1-O, com ja feien els seus predecessors del PP al departament.

Seguiment de les delegacions catalanes

En la mateixa resposta parlamentària al diputat de Cs al Congrés Fernando Maura, el ministre admet que la Generalitat només ha de notificar la seva intenció d'obrir delegacions a l'exterior, però avisa que està "seguint amb gran atenció les activitats de les delegacions [...] amb vistes a l'eventual adopció de mesures en cas que es constati que s'extralimiten en les funcions que corresponen de conformitat amb la Constitució i el corresponent Estatut".

És en aquest punt que lamenta la manca de capacitat per controlar la seva activitat, però també admet que el Tribunal Constitucional ha reconegut "a les comunitats autònomes potestat per a l'establiment d'oficines a l'exterior -per la defensa dels seus interessos en el marc de les seves competències-, sempre que es respecti la competència de l'Estat en l'àmbit de les relacions internacionals".
 

Resposta parlamentària sobr... by on Scribd