Era justament el que li faltava a la Generalitat d'Alberto Fabra. Exhaurida per la manca d'ingressos i el llastre creditici, ofegada per la inactivitat econòmica i assetjada pel descontent social, s'acaba de situar en el punt de mira de la Comissió Europea. El govern comunitari ha obert una investigació formal per la possible manipulació de les dades estadístiques de dèficit i deute durant “molts anys”. Cal recordar que el País Valencià és una de les autonomies que més desequilibris i dificultats financeres ve reflectint en els darrers anys, incomplint any rere any les previsions.
La Comissió Europea pretén determinar si les irregularitats observades en els comptes públics valencians són fruit d'una acció “deliberada” o conseqüència d'una “negligència greu”. En un i altre cas, i sempre que es confirme el defecte comptable, l'enfuriament del govern central està garantit. No s'ha d'oblidar que l'alteració del dèficit en una autonomia acaba afectant el còmput estatal. I les relacions, ara per ara, entre València i Madrid -amb aquella exigint més recursos i aquesta demanant noves retallades- no passa pels millors moments.
Una investigació sense precedents
És la primera vegada que Brussel·les utilitza els seus nous poders (l'anomenat 'six pack') per a investigar una presumpta manipulació estadística comesa per un dels estats membres. De confirmar-se, podria haver sancions greus. La possible irregularitat es remunta al maig del 2012, quan Espanya informà Eurostat que el dèficit del 2011 s'havia de revisar un 0,4% a l'alça per “despeses no registrades” a Madrid i València.
L'Agència Estadística Europea considerà el cas de Madrid un assumpte menor però constatà, en el cas de València, que “s'havia estat enviant sistemàticament informació incorrecta a les autoritats estadístiques estatals durant molts anys”. Eurostat afegeix que, “a més de no haver notificat despeses sanitàries considerables”, s'ha fet “cas omís dels informes dels organismes de control”.
La reacció del govern valencià
La notícia s'ha conegut uns minuts abans que començara la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell de la Generalitat Valenciana. Preguntada al respecte, la consellera portaveu, María José Catalá, ha admés que l'assumpte “genera preocupació” i ha anunciat l'obertura d'una investigació. La portaveu d'Esquerra Unida del País Valencià, Marga Sanz, diu que aquest assumpte confirma que la Generalitat Valenciana ha estat en mans de “gestors pèssims” i “tramposos”.
Des de Madrid, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, ha dit que el seu equip col·laborarà amb “absoluta disposició” en la investigació, i ha deixat caure que durant el termini investigat, entre el 2008 i el 2011, el PP no ocupava La Moncloa. Del fet que el PP estigués governant la Generalitat Valenciana des de feia quinze anys ha preferit no dir res.