Bustos veu «improbable» que algun municipi català es declari en bancarrota

Publicat el 18 de juliol de 2010 a les 09:35

El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, veu «improbable» que algun municipi de Catalunya es declari en bancarrota com a conseqüència de la crisi. «No dic que no sigui possible, a Espanya ja s'ha produit, Madrid n'és un exemple», ha afegit.

Bustos ha alertat que la prohibició de l'endeutament dels ajuntaments a partir del 2011 pot aturar inversions en el món local, i ha reclamat diàleg amb l'Estat espanyol per tal que aquesta prohibició tingui la «possibilitat d'excepció». Un món local ja profundament afectat per la crisi i que de moment l'Estat ha deixat «aparcat» la millora del finançament.

«Els ajuntaments són l'administració més feble i més sensible per la seva proximitat a la realitat». Així s'expressa un dels màxims representants del món local, Manuel Bustos, que per la seva condició d'alcalde viu, segons explica, el dia a dia de les famílies afectades per al crisi econòmica «que no arriben a final de mes».

Després d'entrar en vigor el decret del govern espanyol per fer front a la crisi, i que inclou, entre d'altres mesures, la rebaixa del sou dels funcionaris, la retallada pressupostària i la prohibició d'endeutament dels ajuntaments a partir del gener del 2011, el president de la FMC «no comparteix» aquesta darrera mesura i espera dialogar amb l'Estat per aconseguir la «possibilitat d'excepció».

Bustos ha explicat que si els consistoris no poden demanar crèdit moltes inversions a llarg termini, com ara algunes obres, quedarien aturades pel mètode de pagament. L'alcalde argumenta que la majoria dels ajuntaments paguen les primeres fases de les obres amb els recursos de fons europeus, estatals o locals, i que les següents fases les cobreixen amb crèdit.

A més, assegura que hi ha una «tensió extraordinària» en les economies locals, ja que al mateix temps que obtenen menys ingressos a partir de les transferències de l'Estat, els ajuntaments es veuen obligats a incrementar partides pressupostàries socials, d'ajuts a les famílies. «Moltes coses no les podrem fer i hem de reprogramar algunes inversions», alerta.

Una qüestió que l'Estat ja s'ha compromès a resoldre. En una reunió entre els representants del municipalisme català i el secretari d'Estat de Cooperació Territorial, Gaspar Zarrías, aquest es va comprometre a trobar solucions immediates a l'endeutament dels ajuntaments per evitar l'aturada dels projectes.

Tot i que es pugui resoldre aquest punt, Bustos es mostra realista i considera que «no seria raonable» debatre ara el nou sistema de finançament local, ja que «els paràmetres de debat estarien més motivats per les tensions pressupostàries que per la serenitat que cal».

Sobre aquest nou finançament, pendent de la llei que hauria d'aprovar a finals d'any el govern espanyol, reclama que els municipis puguin accedir al nou model de finançament autonòmic. Considera «legítim» que els ajuntaments es beneficiïn dels recursos autonòmics perquè veu els municipis com «els protagonistes de l'arquitectura de la governació». «O és que només la descentralització és de l'Estat a les comunitats autònomes?».