Calviño serà presidenta del Banc Europeu d'Inversions i obliga Sánchez a remodelar el govern

L'actual ministra d'Economia es convertirà en la primera dona a ostentar el càrrec després que els vint-i-set l'hagin designat oficialment a proposta de Bèlgica

Calviño, en imatge d'arxiu
Calviño, en imatge d'arxiu | EP
08 de desembre del 2023
Actualitzat a les 14:54h
Els ministres d'Economia i Finances dels vint-i-set països membres de la Unió Europea (UE) han designat oficialment la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, com la futura presidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI). D'aquesta manera, la UE ha avalat la proposta de Bèlgica, que recentment va concloure que Calviño comptava amb els suports suficients per aspirar al càrrec. Quan es confirmi el nomenament, la també titular d'Economia a l'Estat es convertirà en la primera dona al capdavant de l'organisme internacional des de la seva fundació.

La sortida de Calviño de l'executiu de Pedro Sánchez obligarà el president espanyol a fer una remodelació sobre la qual ja fa temps que rumia. De fet, en una conversa informal amb periodistes en el seu recent viatge a Israel, el mateix Sánchez va assegurar que ja tenia pensat el substitut per a Calviño, i és que la presidència del BEI és incompatible amb el Ministeri d'Economia, una cartera crucial al govern. El president espanyol ja va tenir molts dubtes a l'hora d'incorporar-la a l'executiu en aquesta nova legislatura sent conscient que tenia molts números per aconseguir el càrrec després del suport explícit que li va donar el canceller alemany Olaf Scholz a la cimera europea de Granada.

Amb la previsió que Calviño marxés, Sánchez va posar de vicepresidenta quarta María Jesús Montero, que s'ha convertit en una gran aliada del líder del PSOE. Així, un cop l'actual ministra prengui posició del seu nou càrrec l'1 de gener del 2024, és possible que Montero lideri els temes econòmics. Un traspàs que interessa a la Moncloa, ja que portarà la carpeta relacionada amb el finançament autonòmic, que ara s'ha de reobrir. Com a possible nou titular d'economia, el nom que més sona és l'actual ministre de Transformació Digital, José Luís Escrivá. De moment, però, hi ha temps fins a començaments de l'any que ve per prendre decisions. Sánchez tindrà el Nadal per pensar i decidir si la sortida de Calviño es forçarà fins a l'últim moment o bé és imminent.

A banda de les dues incògnites ja mencionades -si hi continuarà havent quatre vicepresidents i si Escrivá substituirà la nova presidenta del BEI o bé serà algú extern-, queda una altra per resoldre. Aquest escenari d'incertesa també reobre les expectatives al PSC de recuperar posicions al govern espanyol. Els noms que han circulat les últimes hores a aquest respecte són els de la diputada lleidatana Montse Mínguez -que se situaria al capdavant de Transformació si l'actual ministre va a Economia-; el del president i conseller delegat d'Aena, Maurici Lucena, i el de l'exsecretari d'Estat, David Vergara. Els dos últims han estat en càrrecs del PSC i de l'executiu estatal. 
 

Calviño defensa que el seu nomenament "confirma el lideratge d'Espanya al món"

La mateixa Calviño ha estat una de les primeres a reaccionar públicament a l'anunci dels ministres europeus, que ha qualificat de "molt bona notícia". La titular d'Economia ha defensat que el seu nomenament per presidir el BEI "confirma el respecte i el lideratge d'Espanya en l'àmbit internacional" i ha subratllat que, per primer cop, l'Estat liderarà l'entitat inversora de la UE, clau per a l'economia del continent. Finalment, la vicepresidenta primera del govern espanyol també ha volgut destacar que, amb ella al capdavant, el BEI tindrà un paper encara "més important" pel que fa a les inversions necessàries al bloc.
Sánchez, per la seva banda, ha dit en un missatge a X que la designació de Calviño és un anunci "magnífic" per a Europa i un "orgull" per a l'Estat. Segons el president espanyol, que la seva actual mà dreta passi a ser presidenta d'una organització d'aquestes característiques és un "reconeixement a la seva extraordinària trajectòria, rigor i lideratge de la política econòmica" a Espanya. De retruc, la tria de Calviño per al BEI reforça, per a Sánchez, "la presència i influència" estatal en els organismes internacionals. "Enhorabona, Nadia! Et trobaré molt a faltar", ha expressat el líder del PSOE.

Fins i tot el PP s'ha sumat a les felicitacions, cosa gens habitual. A través d'un comunicat, la formació encapçalada per Alberto Núñez Feijóo ha aprofitat, això sí, per carregar contra la feina feta a Economia. En aquest sentit, els conservadors han lamentat que "no hagi estat capaç d'imposar una visió econòmica europeista” i que “no hagi contribuït al creixement econòmic” d’Espanya. El PP ha explicat que espera que la representació de l'Estat al BEI sigui “beneficiosa per al país” i que, des d'aquest nou càrrec, “Calviño sí que centri els seus interessos a resoldre els problemes reals que presenta l’economia”. El partit ha garantit ser al seu costat “en nom dels interessos d’Espanya”, i ha reblat que al BEI comptarà amb més suport que el que segurament obté dels seus socis de govern”.