Sánchez posa contra les cordes Feijóo per renovar el Poder Judicial

El cap de l'executiu afirma, entre acusacions mútues d'incomplir la Constitució, que es vol reunir abans d'acabar l'any amb el líder del PP per desbloquejar el CGPJ i el nou finançament

Pedro Sánchez aquest dimecres amb els presidents del CGPJ i el TC
Pedro Sánchez aquest dimecres amb els presidents del CGPJ i el TC | EP
06 de desembre del 2023
Actualitzat a les 16:44h
Aquesta setmana s'han complert cinc anys amb el Consell General del Poder Judicial caducat i, de nou, han arribat avisos i peticions de les institucions europees a Espanya perquè hi posi solució i no es degradi encara més aquest poder de l'Estat. I aquest incompliment constitucional de la seva renovació ha estat aprofitat per Pedro Sánchez per collar Alberto Núñez Feijóo i escapolir-se de les seves invectives de no respectar-ne la lletra i l'esperit de la carta magna amb els seus pactes amb els independentistes i la llei d'Amnistia. El cap de l'executiu ha explicat, de fet, que es vol trobar amb Feijóo a la Moncloa abans d'acabar l'any per parlar d'això i del nou finançament autonòmic.

Aquest dimecres es commemoraven els 45 anys de la Constitució i al Congrés i, al marge dels discursos institucionals, han intervingut els líders el PSOE i del PP fent evident l'enorme distància política que els separa en aquest tram inicial de la legislatura. Es tiren pel cap una Constitució que segueix sense perspectives de reforma malgrat que genera un consens cada cop menor. El finançament també és un assumpte urgent, en el que ja treballa el govern català i que pot dividir els barons del PP, amb interessos contraposats.

El PP, que controla a través del sector conservador el Poder Judicial i que espera que faci d'ariet contra l'amnistia i altres reformes, es nega a renovar-lo malgrat que fa dos anys que té limitades les funcions. Ara ho condiciona a donar més protagonisme als jutges -un cos de clar biaix dretà- en la tria del seu govern. Sánchez no ho accepta i vol que, com fins ara, la tria de vocals es faci d'acord amb la representació dels partits al Congrés a més de tenir en compte les associacions professionals. El PSOE i els seus socis d'esquerres i sobiranistes tenen majoria a la cambra baixa, però el PP la té al Senat.
 
"Pel que fa al compliment o no de la Constitució i davant dels que es donen cop de pit o lliçons, el que cal recordar és que la millor manera de defensar-la és complint-la cada dia", ha dit el cap de l'executiu. I això cal fer-ho "en tots i cadascun dels articles" perquè "s'han acabat les excuses i toca complir". Sánchez ha recordat les advertències de les institucions comunitàries i ha acusat directament al PP de ser "qui bloqueja i incompleix".

El control de les institucions

Sánchez ha afirmat que ara, amb tota la legislatura per davant, estén "la mà a Feijóo" perquè, ha afirmat, si es fa aquesta renovació "es farà política d'Estat i se serviran els ciutadans". Però Feijóo no està per això. Uns minuts abans era el líder del PP el que, acompanyat pels presidents autonòmics del partit, prenia la paraula al pati del Congrés: "El nostre projecte és garantir la independència del poder judicial, i el del PSOE controlar-lo. No seré còmplice del control de les institucions de l'Estat", ha advertit.

Feijóo no tenia ganes de tractar un assumpte que l'incomoda després de cinc anys incomplint la previsió constitucional que n'estableix la renovació quinquenal amb majories de dos terços a les Corts. I també ha acusat Sánchez de no complir. En el seu cas, pels acords amb els independentistes, i més concretament amb la llei d'Amnistia.   

El "xantatge" de les minories

Feijóo ha fet un relat segons el qual la Constitució va ser aprovada sense el concurs de les minories violentes [en relació a ETA] i ara el que representen ha aconseguit importants cessions "de partits d'Estat", ha dit sobre el PSOE. "Acceptar el seu xantatge ens ha portat a la pitjor crisi constitucional dels darrers anys", ha afirmat.

Segons ell, el pacte del PSOE amb Junts, ERC, PNB, Bildu i BNG fa que Sánchez "lideri un moviment en contra de la Constitució, perquè l'amnistia és una esmena a la totalitat". Ha criticat el cinisme del cap de l'executiu de "celebrar-la avui i votar d'aquí a sis dies l'amnistia". Es referia al debat d'admissió a tràmit de la llei de dimarts 12 al Congrés. 

Armengol hi posa el granet de sorra

A l'acte institucional, que ha arribat després d'una hissada de la bandera espanyola al Senat i al que ha assistit el ponent constitucional Miquel Roca i no els partits independentistes i Vox, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha concedit que la Constitució "es pot voler reformar o no". El que no pot estar, segons ella, en qüestió "és el seu compliment" malgrat que no és "un tòtem". Ha concedit que calen acords també per complir-la. No semblen en camí, però.

La difícil estabilitat parlamentària

A les converses informals posteriors a l'acte oficial, Sánchez ha explicat la seva intenció de reunir-se amb Feijóo aquest desembre per parlar del poder judicial i el finançament, i els representants del govern central han fet vots perquè la crisi entre Sumar i Podem, que passarà al mixt, no afecti l'estabilitat parlamentària. Yolanda Díaz, que ha lamentat la falta "d'altura de mires" dels seus ja exsocis ha evitat creuar-se amb Ione Belarra, que ha admès que la decisió de trencar havia estat "difícil".

Sánchez va abordar la situació amb Díaz i el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, va fer-ho amb Belarra, secretària general de Podem, que ha assegurat que la seva intenció no és posar en crisi l'estabilitat de l'executiu sinó la supervivència del seu projecte polític.