Caos al Parlament

De Gispert obligada a suspendre el ple del debat de política general per embolics en el sistema de votació de les resolucions

Publicat el 29 de setembre de 2011 a les 16:41
De Gispert enraona amb Corominas a la reunió de la Mesa d'aquest matí. Foto: Oriol Campuzano

Tarda més que neguitosa, histèrica, i més que histèrica, histriònica a la cambra catalana, després d'un matí nerviós per l'intent de SI de boicotejar el debat de la reforma constitucional. La presidenta del Parlament Núria de Gispert ha hagut de suspendre el plenari del debat de política general que avui celebrava la seva darrera jornada. El motiu un garbuix, un guirigall, un embolic monumental alhora de les votacions de les propostes de resolució que de seguir el sistema imposat per la Mesa el ple podria haver-se allargat 50 hores.

L'origen del desgavell ha estat una guia de votació -un índex que agilitza les votacions i que agrupa les transaccions a les que arriben els grups parlamentaris- que estava equivocada. La causa de l'error ha estat l'allargament del termini de presentació dels documents presentats pels grups. Les successives pròrrogues demanades per diversos grups, sobretot per CiU, han embussat l'agilitat que requereix aquest tipus de votació habitualment complexa.

En aquesta situació, i amb més de cinc hores d'endarreriment, s'han encetat les votacions quan la Mesa s'ha adonat que la guia de votació estava equivocada. Per no tornar suspendre el plenari, De Gispert ha volgut votar una per una les propostes de resolució. Un sistema que ha resultat caòtic i més quan diversos grups, sobretot SI – que a cada resolució demanava per separat les seves- i altres que demanaven votar per apartat, per punts i fins i tot per paràgrafs.

Les primeres votacions han certificat el que tothom esperava, en mitja hora s'han votat tres resolucions de les aproximadament cinc-centes que estaven en llista. Si es calculava una simple regla de tres proporcional, la votació podria durar 50 hores. Amb aquests números, el portaveu popular ha demanat "sentit comú" a la presidència de la cambra i ha demanat suspendre la sessió per endreçar les coses. Immediatament, De Gispert ha acceptat la petició tot afegint que "ho pensava demanar". Comptat i debatut la Mesa s'ha reunit, i ha pres una decisió històrica, -i possiblement no gaire reglamentària- de suspendre un ple i encetar-ne un altre, el de la reforma constitucional.