Captar ciutadans per il·lustrar cartells, iniciativa 2.0 d'ERC

Publicat el 05 de novembre de 2010 a les 23:21
El secretari d'Imatge i Comunicació d'Esquerra, Ignasi Llorente, mostra la web de campanya del partit. Foto: ACN

Els protagonistes dels cartells de campanya d'Esquerra són ciutadans que el partit ha captat a través del seu web i de les xarxes d'Internet en què la formació és present. Són casos reals de "gent valenta" -lema de campanya dels republicans- que s'ha mostrat disposada a formar part de la imatge de campanya del partit. Aquesta iniciativa ha permès "traslladar la filosofia 2.0" al carrer en forma de cartells, ha explicat el secretari d'Imatge i Comunicació d'ERC, Ignasi Llorente. Una altra aposta dels independentistes, també amb base a la gran xarxa, ha estat mobilitzar joves creadors per fer un espot de campanya que s'emetrà a la televisió pública i es difondrà per Internet.

"És una campanya dissenyada perquè la gent ens faci arribar les seves propostes". Amb aquesta frase Llorente ha definit la sèrie d'accions que el seu partit ha pensat amb vista a les primeres eleccions catalanes que se celebren des que les xarxes socials d'Internet han penetrat amb força entre el públic general.

Exemplifica aquesta filosofia el fet que els protagonistes de la propaganda electoral del partit que llueix al transport públic de Barcelona i en altres ciutats importants del país són ciutadans reclutats a través d'Internet. Va ser a través d'aquest mitjà que ERC va trobar exemples de ciutadans per il·lustrar el lema de la seva campanya, que clama un 'valentia col·lectiva' de la societat catalana davant de la crisi econòmica.

Aquest càsting es va dur a terme l'agost passat i, tot i que buscaven uns quinze casos, més d'un centenar d'internautes es van prestar com a voluntaris. Només en van seleccionar uns quants, però tothom qui vulgui pot descarregar-se un cartell model de la web d'Esquerra i personalitzar-lo amb el seu eslògan. La intenció és que "cada ciutadà pugui ser protagonista en el seu entorn", explica Llorente.
Acció de govern en càpsules de 140 caràcters

No és l'única iniciativa que neix amb aquesta dualitat, entre la xarxa i el carrer. ERC ha editat un llibre que resumeix la seva obra en els últims set anys al Govern. El document destaca 140 accions de govern en frases de 140 caràcters, el límit que estableix Twitter per a les seves entrades. Per tant, és un llibre que tant es pot difondre en format palpable com compartir-lo a trossets a través de l'eina de 'microblogging'

En referència a la idiosincràsia d'Internet com a plataforma de comunicació política, Llorente ha dit que des del seu partit aprofita les característiques pròpies de la xarxa, hi publiquen informació pensada només per aquest mitjà. No obstant això, "si tens clar el teu objectiu, tots els mitjans són útils", ha volgut deixar clar.

Per aclarir-ho, ha recorregut al referent d'Obama. Es parla que la seva campanya va ser modèlica en l'ús de les eines 2.0. Tot i això, el responsable de la campanya a Internet dels republicans ha afirmat que l'èxit d'Obama rau en el fet que, tot i que "va basar la campanya en les noves tecnologies", "també va saber utilitzar els mitjans tradicionals".

"Tothom va parlar d'Internet, però el gran pressupost de l'últim dia de campanya va ser un espot electoral de 30 minuts emès a les principals cadenes", ha afirmat Llorente.

ERC gestiona les xarxes socials d'Internet amb recursos interns. Hi ha dues persones de l'Àrea d'Imatge i Comunicació que s'hi dediquen exclusivament, tot i que altres membres d'aquest departament també hi dediquen algunes hores. Tot i això, durant la precampanya i la campanya, el partit també compta amb el suport d'una agència de comunicació externa.

Valoració crítica
Preguntat per com creu que ho està fent ERC a la xarxa respecte dels altres partits, Llorente ha afirmat que no creu "que hi hagi d'haver una competició". Tot i això, ha afirmat que estan "bastant satisfets" de la seva activitat a Facebook. Ha reconegut també que Twitter és l'"assignatura més pendent". A parer seu, van ser un dels darrers partits a entrar-hi i afirma que encara n'han de millorar alguns aspectes.

Llorente ha apuntat que en altres plataformes, com en la d'aplicacions per iPhone, encara no hi estan gaire abocats. Fent referència a aquest exemple, ha explicat que de moment "no és una prioritat".

"No ens inventem coses noves, si una cosa existeix i funciona, l'agafem", explica Llorente detallant el fet de, per exemple, no haver optat per crear una nova xarxa social per a militants o simpatitzants d'Esquerra. "Ja hi ha Facebook, ja utilitzem Facebook".

ERC 2.0 en xifres
El perfil d'ERC a Twitter compta amb més de 1.600 seguidors i un total de 1.500 actualitzacions de perfil. El canal de YouTube té acumulades més de 192.400 reproduccions. Quant a Facebook, la 'like page' d'ERC té amb 3.600 admiradors. Pel que fa al candidat, Joan Puigcercós, el seu perfil a Twitter té amb més de 400 seguidors i una vuitantena d'actualitzacions, mentre que el seu perfil a Facebook ronda els 5.000 amics. La 'like page' del líder independentista a Facebook té més de 900 seguidors.