D'aquesta manera, la intenció és que els regidors d'ERC assumeixin les possibles conseqüències penals de la cessió dels espais i, per tant, de la desobediència a la suspensió del Tribunal Constitucional a la convocatòria del referèndum i la llei que l'empara. Les dues principals vies passen per nomenar alcalde accidental algun dels edils republicans de l'equip de govern durant les setmanes dels preparatius i organització de l'1-O o per emetre un decret d'alcaldia que cedeixi a aquest regidor les competències per cedir locals. Això permetria oferir-los al Govern i, a la vegada, preservar els acords locals i no implicar activament els alcaldes del PSC.
Depenent de la idiosincràsia i els acords presos en cada ajuntament, aquestes fórmules s'aplicarien a Castelldefels (on governen PSC, ERC i llistes vinculades a Podem i a ICV), Sant Just Desvern (PSC, ERC i una llista vinculada a ICV), Abrera (PSC, ERC i CiU) i Corbera de Llobregat (PSC i ERC), però els republicans també han pactat cedir espais a Santa Coloma de Cervelló (on governen amb una candidatura vinculada a ICV) i en els municipis de la comarca on ostenten l'alcaldia, Sant Vicenç dels Horts (governen amb Podem) i Sant Esteve Sesrovires (governen amb PSC i una llista vinculada a ICV). S'oferiran locals als municipis on governa CDC amb el suport d'ERC, Martorell i El Papiol (on el PSC també està a l'equip de govern).
[blockquote]ERC confia que, si Colau decideix finalment que Barcelona col·labori amb l'1-O, ajuntaments d'ICV com El Prat o Sant Feliu també ho facin[/blockquote]
Fora d'aquest acord queden ciutats importants de la comarca com Cornellà, Gavà, Viladecans, Esplugues, Sant Joan Despí o Sant Boi de Llobregat, en mans socialistes i que previsiblement acataran les instruccions de la direcció del partit i no col·laboraran amb el Govern. Pel que fa El Prat de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat, amb alcaldia d'ICV, els republicans confien que acabin per cedir espais, en especial si l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, troba alguna fórmula perquè la capital catalana -i referent de l'espai dels "comuns"- faciliti l'1-O.
De fet, alguns moviments com el manifest dels alcaldes, exalcaldes, regidors i exregidors del PSC i ICV de la comarca favorables al referèndum intenten pressionar aquests partits perquè també hi col·laborin i, a més, encara s'està coent un altre manifest que es presentarà properament avalat per sindicalistes del Baix Llobregat propers als socialistes i ecosocialistes que també fan costat a l'1-O, amb el mateix objectiu.
[blockquote]Un manifest de sindicalistes del Baix Llobregat propers a PSC i ICV pressionarà aviat aquests partits perquè cedeixin espais pel referèndum[/blockquote]
Malgrat tot, encara que no cedissin, els republicans asseguren que el Govern ja té un mapa per garantir que hi hagi locals a tots els municipis: "Hi haurà col·legis electorals a tot arreu". De fet, en aquells casos que l'ajuntament no permeti usar escoles públiques que habitualment són seus electorals, l'executiu ha buscat espais alternatius que, a ser possible, no estiguin a més de 50 o 100 metres de distància del punt habitual. Així, les mateixes fonts destaquen que, al Baix Llobregat, "hi haurà el mateix número de meses electorals que en qualsevol altra elecció". La prioritat ha estat trobar espais municipals i, si no, substituir-los per d'altres propietat de la Generalitat -com ho podrien ser centres d'atenció primària-. Només en escassos casos s'ha optat per locals privats, com els de sindicats que s'han ofert a cedir-los.

Càrrecs i ex càrrecs públics locals del Baix Llobregat que han firmat el manifest pro referèndum. Foto: Roger Tugas