CiU demana que el Cervantes formi més professors de castellà al món

Conjuntament amb la Coalició Compromís, vota favorablement a una petició parlamentària del PP al Rajoy per fomentar "l'expansió de l'espanyol tant a la UE com a l'Àsia-Pacífic"

Publicat el 18 d’octubre de 2013 a les 21:59
El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, a l'Instituto Cervantes de Beijing. Foto: Ministeri espanyol d'Exteriors.

Tots els grups parlamentaris del Congrés espanyol van aprovar, aquest dimecres, demanar al govern de Mariano Rajoy que l'Instituto Cervantes formi més professors de castellà per respondre a la demanda d'estudiants d'arreu del món que volen aprendre'l.

La petició, que es va incloure en una proposició no de llei del PP formulada en el marc de la comissió de Cultura del Congrés, va ser aprovada amb els vots del propi PP, els del PSOE, de La Izquierda Plural, de CiU i del Grup Mixt, representat en aquest cas per Joan Baldoví, de la Coalició Compromís.

Segons els populars, "el problema principal per a l'expansió de l'espanyol tant a la Unió Europea com a la zona d'Àsia-Pacífic és la manca de professorat competent". Segons el seu punt de vista, si hi hagués més professors, també es podria atendre a més alumnes, fet que revertiria positivament en la renda espanyola. "És absolutament imprescindible" aquest augment de professorat competent per estendre el castellà al món, creu el PP, que tot seguit ressalta que ara hi ha una mitjana de 150.000 estudiants de castellà que cada any vénen a l'Estat a perfeccionar l'idioma, i que si s'augmenta aquesta quantitat, també augmentaran les divises que hi deixen.

Segons els càlculs de l'Instituto Cervantes i de la RAE, actualment hi ha uns 18 milions d'estudiants de castellà arreu del món, i ressalten que tant el Brasil com la Xina no poden assumir tota la demanda existent d'estudiants de castellà. Per tant, el grup parlamentari del PP creu que demanar a Rajoy aquest augment de professors de castellà al món "està mancat d'ideologia alguna".

De fet, la portaveu de CiU a la comissió, la democristiana Montserrat Surroca, va acabar donant la raó al PP, assegurant que creia que aquesta petició era "interessant" i que la compartia "a grans trets", perquè "és quelcom positiu", afegint-hi també que "el castellà és una llengua amb un gran potencial, i hem d'aprofitar-ho al màxim". Així mateix, també va reclamar al govern espanyol que "donés suport amb el mateix ímpetu institucions com l'Institut Ramon Llull, que està desenvolupant una tasca molt important en relació amb la llengua catalana, o l'Institut d'Estudis Catalans".

La diputada socialista María Angelina Costa Palacios, que també va votar favorablement a la proposta, va criticar la manca de mesures pressupostàries que l'haurien d'acompanyar.