La reforma constitucional ha tirat endavant gràcies a la gran majoria de 316 diputats de PSOE i PP així com UPN. La inclusió del topall del dèficit a la Constitució espanyola només ha comptat amb cinc vots en contra -dos dels quals del PSOE- tot i que CiU ha optat per no votar mentre que ERC i ICV han marxat de l'hemicicle. Ara serà el Senat el que haurà de donar llum verd a la proposta.
Tant el PSOE com el PP han rebutjat la principal proposta de CiU que era que els parlaments autonòmics fixessin el límit del dèficit. Tot i que s'havien negociat esmenes transaccionals per aconseguir l'abstenció de CiU, el diputat d'Esquerra Unida Gaspar Llamazares les ha vetat i s'han acabat votant les originals presentades pels diferents grups. Amb aquesta situació la federació nacionalista ha apostat per repetir el “no vot” de l'inici del tràmit de reforma exprés de la Constitució. Tampoc el PNB ni tres diputats del PSOE han votat.
CiU creu que s'ha "dinamitat" el consens constitucional
En l'exposició de les esmenes, el diputat de CiU, Josep Sánchez-Llibre, ha criticat que els dos partits majoritaris hagin "expulsat" la federació nacionalista, i altres formacions, del consens de la Constitució i ha alertat que en contra del que creuen PP i PSOE, el text que en sortirà serà més dèbil. Sánchez Llibre, que en l'exposició de les esmenes tampoc ha avançat el sentit del vot de CiU, també ha reivindicat la "responsabilitat" de la federació en altres moments de la legislatura i ha instat el govern i el principal partit de l'oposició, a "actuar responsablement amb la màxima generositat política".
Sánchez-Llibre ha lamentat que en quatre dies "s'hagi dinamitat" el consens de les forces polítiques assolides l'any 1978, i si bé ha admès que hi ha hagut diàleg amb el PSOE, "no hi ha hagut negociació".
ERC i ICV abandonen l'hemicicle
Tal i com havien anunciat, els diputats d'ERC i ICV –juntament amb els de Na-Bai i CC- han abandonat l'hemicicle just abans de la votació de les esmenes. Joan Ridao ha titllat la reforma de “cop d'estat institucional” i considera que segueix l'estela de la sentència de l'Estatut. Des de l'estrada ha citat el president Barrera, recentment traspassat: “Una autèntica i efectiva democràcia a Espanya no és possible sense restitució prèvia de la sobirania de les nacions que la integren” –frase que va pronunciar precisament en el debat constitucional-.
Per la seva banda Núria Buenaventura, l'única diputada d'ICV, ha qualificat la reforma “d'antidemocràtica” i ha criticat que siguin els "governs estrangers i els mercats" els qui dictin les normes. "Primer pagar els bancs, després serveis públics", s'ha exclamat. La portaveu ecosocialista també ha lamentat que "els mateixos mercats que han generat la crisi, ara demanin retallades socials".
CiU es nega a pitjar el botó
La reforma constitucional tira endavant amb els 316 vots del PSOE, el PP i UPN i només cinc vots en contra. CiU no exerceix el dret a vot mentre que ERC i ICV marxen de l'hemicicle
ARA A PORTADA
-
«Si no afecta els interessos financers de la UE, el TJUE no pot qüestionar l'amnistia» Bernat Surroca Albet
-
L'enèsim ajornament de l'oficialitat del català a Europa comença a irritar Espanya Lluís Girona Boffi
-
-
Educació al punt de mira: sindicats, docents i oposició reclamen mesures pel fiasco del procés d'adjudicació Neus Climent
-
Publicat el 02 de setembre de 2011 a les 10:46
Et pot interessar
-
Política Elisenda Alamany presenta candidatura per liderar ERC a les municipals del 2027
-
Política El PP celebra el nou ajornament en l’oficialitat del català: «Europa no paga xantatges»
-
Política Collboni envia una carta a 31 alcaldes europeus per demanar-los el suport amb l'oficialitat del català a la UE
-
Política Espanya persisteix per fer caure el mur contra l'oficialitat del català a Europa
-
Política El Parlament denuncia la desinversió de l'Estat en infraestructures i els socis d'Illa critiquen l'ampliació del Prat
-
Política La progressista Ana Ferrer s'aparta de la cursa per la presidència de la sala penal del Suprem i deixa via lliure al candidat conservador