
Albert Rivera fent-se un selfie amb una simpatitzant. Foto: Adrià Costa
La batalla ideològica entre dreta i esquerra dins a Ciutadans ha estat habitual en els darrers anys però ha quedat tapada a Catalunya pel discurs antisobiranista. Les darreres eleccions andaluses l'ha convertit en un “Podemos de dretes”, objectiu a abatre pel PP i acusat pel PSOE de ser la “dreta civilitzada”. Un estigma que els d'Albert Rivera volen contrarestar amb l'etiqueta que són "progres". Un debat intern viu que també es desprèn de l'estudi detallat del darrer Baròmetre d'Opinió Política del CEO que indica les diferències ideològiques dels que diuen votar-los, com veuen el partit els seus votants i com el defineixen els que no ho són.
Com a mostra de la divisió interna és l'autodefinició dels seus votants que en un 23,3% es consideren liberals com a primera opció mentre que un 22,5% es defineix com a socialdemòcrata. Si perfilem més en les definicions dels votants ciutadans com a segona i tercera opcions, un 13,5% s'autopostula com a socialista i un 10,6% com a progressista. A l'altra banda, i també com a segona definició, el 14,6% es reivindica demòcrata-cristià i el 12,4% conservador.
Una igualtat que també es reflecteix en l'apartat d'autoubicació dreta-esquerra dels votants. En una escala on 0 significa extrema esquerra i 10 extrema dreta, els votants d'Albert Rivera s'autosituen en el 4,96. Una xifra diametralment oposada a com ubiquen el partit els 2.000 enquestats, que en la mateixa escala situen C's en el 6,68. És a dir, només superat per la dreta pel PP al que els catalans situen un 8,60.
Toros i noms
Un exemple de les tensions internes que va viure la formació d'Albert Rivera amb el debat de la prohibició dels toros entre el sector esquerra i el sector de dretes del partit. Una divisió ideològica que sovint té noms i cognoms. Carina Mejías, actual portaveu al Parlament i alcaldable per Barcelona, ex-dirigent del PP i de conviccions profundament liberals-conservadores, vers noms que provenien del PSOE, com l'exportaveu, Jordi Cañas.