Claudia Soggiu: «Ser algueresos és la nostra manera de ser catalans»

La presidenta d'Obra Cultural de l'Alguer obre l'UCE amb un clam en defensa de la catalanitat dels algueresos

Publicat el 17 d’agost de 2015 a les 14:19
La 47a edició de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada (Conflent) ja està a ple rendiment un cop ha estat inaugurada aquest matí amb la presència del conseller de la Presidència, Francesc Homs, i autoritats de Prada i el Consell General del departament dels Pirineus Orientals. Aquest cop la lliçó inaugural ha anat a càrrec de Claudia Soggiu, presidenta d'Obra Cultural de l'Alguer, que ha fet un repàs a la situació de la llengua catalana a l'alguer tot reblant que "ser algueresos és la nostra manera de ser catalans".

Soggiu ha recordat que l'any 1720 l'illa de Sardenya va passar a mans del Piemont, fet que va portar a "la introducció de l'italià a tota l'illa", al temps que "s'interrompen les relacions amb Catalunya", un fet que continua marca l'isolament de l'alguer dins de la comunitat catalana, malgrat que tot i així, "el català seguirà sent habitual a l'Alguer".

Seguint el relat històric, al segle XIX es reprèn la relació amb Catalunya gràcies a Eduard Toda que "entra en contacte amb la peculiaritat de l'alguer i la difon i la dóna a conèixer". A partir d'aquí, Soggiu ha establert tres períodes quant a la promoció de la llengua i la cultura, un primer iniciat el 1906 amb les primeres agrupacions catalanistes alguereses, que s'estronca amb l'arribada de la primera guerra mundial; un segon període es dóna als anys seixanta, amb un viatge de retrobament amb la intel·lectualitat catalana, i un tercer fins a l'actualitat on la llengua compta "amb més reconeixement, tot i que viu en un estat de gran precarietat".

De fet, Soggiu ha apuntat que "malgrat l'ensenyament massiu en italià, l'alguerès va guanyant visibilitat pública". Per tot plegat, Soggiu ha apuntat que l'objectiu d'Obra Cultural de l'Alguer i altres entitas és el de "recuperar el major nombre d'algueresos en l'ús de la pròpia llengua" i alhora "defensar l'especificitat de l'alguerès sense perdre mai la llengua de referència, el català". és per això que, recordant les paraules de Joan fuster, ha afirmat que "ser algueresos és la nostra manera de ser catalans".