
Començar a planificar com es farà la separació de béns entre la nova Catalunya independent i les restes de l’Estat espanyol, com es fixaran les fronteres, com es retirarà l'exèrcit espanyol, com ho haurà de fer la selecció catalana per competir internacionalment, com ho haurà de fer el nou estat per ingressar a l'ONU, veure com ho van fer països de nova creació d’altres parts del món per prendre’n exemple...
Per començar a analitzar-ho tot plegat, l’entitat fundada per l'exconseller de Justícia Agustí Bassols, Sobirania i Justícia, està organitzant la 1st Catalonia's Self Determination Conference - Bulding a new state, que tindrà lloc a Barcelona el 3 de novembre, just un dia abans de l’inici de la campanya per a les eleccions espanyoles del 20-N. Entre els ponents, hi haurà experts internacionals que van viure de prop la dissolució de la República Federal Socialista de Iugoslàvia, els referèndums del Quebec i el naixement de Kosovo.
Segons el president de Sobirania i Justícia, Quim Torra, "ara hi ha una certa nebulosa sobre com arribarem a la independència: que si referèndum, que si proclamació unilateral... Però, més o menys, tothom n’ha anat parlant, d’això. Amb aquesta jornada volem saltar-nos el debat sobre com hi arribarem i directament analitzar com s'haurà de fer el contracte de separació, com serà l'endemà del 'Dia D', veient com ho han fet d’altres països, amb la voluntat de desdramatitzar la situació".
Entre els ponents, ja hi ha confirmada la presència del professor de la Universitat d'Oxford Charles E. Ehrlich, la fundadora d'E&A Law Ana Stanic, el professor de la Universitat d'Ottawa Patrick Dumberry i el professor de la Universitat de Princeton Carles Boix, entre d’altres, que analitzaran aspectes com "Aspectes econòmics i legals en una secessió", "Construint un nou estat: el cas de Kosovo", "El camí cap a l’autodeterminació de Catalunya" o "Com construir un nou estat?".
Dades o discurs identitari
Segons Torra, anar preparant l'opinió pública per l'endemà de la independència és clau per al conjunt del catalanisme, perquè "quan poses sobre la taula els arguments independentistes, els unionistes no els rebaten amb dades ni arguments. Per exemple, no rebaten el dèficit fiscal, sinó que s’amaguen en explicacions generals i obtuses. Fins i tot, estan disposats a acceptar-lo i a acceptar que viuen pitjor que a la resta d’Espanya, i ho accepten perquè volen ser espanyols".
Per tant, segons el president de Sobirania i Justícia, "podem dir que el discurs identitari es troba ara per ara situat en la banda espanyola, i això és molt important, perquè nosaltres podem anar aportant arguments i fent les coses més planeres".
Comissió d’experts
A banda d'aquestes reflexions, Torra també assenyala que aquesta feina d’analitzar casos de secessió d’arreu del món l’hauria de realitzar la pròpia Generalitat de Catalunya, mitjançant el nomenament d’una comissió d’experts internacionals, perquè "valdria la pena de treure aquest debat de l’àmbit polític i portar-lo a l’àmbit científic, per tenir un debat més net i amb totes les dades possibles".