Combat a cinc bandes

El debat dels candidats a l'alcaldia de Barcelona a TV3 es converteix en una olla de grills amb poca oferta programàtica i molt enfrontament polític

Publicat el 21 de maig de 2015 a les 21:44

Els candidats a l'alcaldia de Barcelona, al debat de TV3 Foto: ACN
 

Els candidats a l'alcaldia de Barcelona amb representació a l'ajuntament -inclosa Ada Colau com a candidata d'ICV- han participat aquest vespre en un debat ofert per la televisió pública catalana que ha estat, alhora, un exemple del nivell de confrontació dels partits i també del risc que corre el consistori resultant de convertir-se en una olla de grills ingovernable.

Xavier Trias (CiU), Jaume Collboni (PSC), Alberto Fernández Díaz (PP), Ada Colau (ICV/Bcomú) i Alfred Bosch (ERC), aparentment moderats per Ariadna Oltra, s'han trobat als estudis de TV3 amb la intenció de debatre sobre els diferents models de ciutat. Ara bé, esperonats per la mateixa Oltra, que ha començat obrint foc contra tots i cada un dels candidats atacant els seus talons d'Aquil·les, la primera hora del debat ha passat com un sospir pel nivell de tensió demostrat entre tots els participants.

De fet ha estat difícil establir fronts, per bé que Fernández Díaz s'ha comportat gairebé com un tinent d'alcalde de Trias més que no un rival polític, al temps que Trias i Colau s'han embrancat en les seves guerres particulars mentre que Bosch i Collboni han estat els únics que han maldat per vendre el seu programa electoral.

Oltra s'ha hagut d'imposar

Però gairebé tot ha estat debades. Ariadna Oltra s'ha hagut d'imposar en més d'una ocasió, exercint l'autoritat conferida per alertar: "L'ordre el poso jo". Al llarg de la primera hora del debat, s'han tractat temes com el model de ciutat, l'entorn de l'estadi del FC Barcelona i el procés sobiranista. 

Així, mentre Collboni ha acusat Trias de malbaratar la "solvència de Barcelona", Trias ha optat per atacar Colau, demanat a la candidata ecosocialista si considerava factible "aconseguir la justícia social sense crear activitat econòmica". Fernández, seguint la tònica d'anteriors debats ha fet pujar els colors a Colau retraient-li la seva vinculació amb ICV i, per tant, la seva responsabilitat com a "governant de la ciutat", tot recordant que "no és filla de l'Esperit Sant".

Per la seva banda, Colau ha iniciat el debat amb un cert esperit de 'lliri a la mà', intentant desgranar les bondats d'un programa que funciona bé entre veïns de barri però no davant els contrincants polítics, que no han estat tant receptius com el públic habitual dels seus mítings.

Així les coses ha arribat el moment de parlar de turisme, amb un Trias que s'ha esforçat en recordar que l'actual model turístic "és un invent de PSC i ICV" i amb un Fernández al rescat cada cop que Colau o Collboni el posaven en entredit. Bosch, a la seva, ha intentat defugir confrontació i explicar línies programàtiques. Ara bé, ni tant sols en beneficis evidents per a la ciutat com el retorn de la taxa turística els candidats s'han sabut posar d'acord. El debat ha esclarit també que els veïns dels quals parla Trias no són pas els mateixos dels que parla Colau.

Clímax sobiranista

Com calia esperar, el moment de debatre el procés sobiranista ha estat el més àlgid del debat, quan Bosch ha insistit en la necessitat de convertir Barcelona "en la capital del nou Estat", Colau ha tocat el violí i Fernández ha intentat un joc de paraules maldestre, invertint els termes i esforçant-se a parlar de "l'estat de la capital" al temps que ha intentat alhora ser amic de Trias i contrincant d'Artur Mas. Almenys elcandidat del PP ha estat lluït quan ha preguntat a Colau si estava "a favor de la unitat d'Espanya”, tot i que no ha obtingut resposta.

I després del clímax, davallada en parlar de mobilitat, un aspecte amb més punts d'acord. L'últim tema del debat, la immigració ha tornat a mostrar les diferències entre els candidats. Espectacular ha estat la cara de pomes agres de Colau davant el discurs de Trias tot defensant l'expulsió dels il·legals.

El debat s'ha clos amb les habituals crides al vot i la sensació que de cara al públic, l'entesa entre els candidats no és possible. Ara bé, diumenge a la nit, amb els números a la mà, segur que tots ho veuen diferent.
 

Enquestòmetre de Nació Digital: tots els sondeigs electorals de Barcelona

Resultats de les eleccions municipals 2011 a Catalunya, municipi per municipi

Resultats de les eleccions municipals a Barcelona, el 2007 i el 2011