
La Comissió Pujol, aquesta tarda- Foto: Rafa Garrido
La Comissió del Frau i la Corrupció Política, la comissió Pujol en l'argot mediàtic i parlamentari, ha començat a treballar. Aquesta tarda ha tingut la primera compareixença. Esgarrifosa. Els diputats d'aquesta comissió d'Investigació parlamentària han escoltat com el coordinador del Sindicat de Tècnics d'Hisenda Gestha a Catalunya, Miguel Ángel Mayo, ha assegurat sense immutar-se i amb un to extraordinàriament professional, que això de la corrupció, el frau i l'evasió d'impostos costa fins a 18.000 milions d'euros l'any, si fa o no fa, 24,6% del PIB català.
Amb aquestes dades sobre la taula, els diputats han preguntat com si estiguessin en una màster class i amb un llenguatge que s'allunyava de l'argot que el tècnic d'Hisenda feia anar. De fet, Mayo ha estat claríssim. En aquest país es roba i es roba molt, amb la complicitat d'un sistema rebregat per “l'interès polític”.
Escoltat el tècnic Mayo, els diputats han anat pel que més els agrada fer: votar i explicar perquè voten. La pinça d'ERC, ICV-EUiA, C's i CUP contra el “veto” a noms prou sucosos d'escàndols com el cas Palau, Pretòria, Mercuri o Treball, ha funcionat. El PSC i CiU han fet marxa enrere i han deixat pas a què el Parlament els convoqui formalment per tal que expliquin la seva experiència. El PSC hi ha votat a favor, llevat dels ex-presidents espanyols José Maria Aznar i Felipe González, i CiU s'ha abstingut.
CiU, però, no s'ha quedat de braços plegats mentre veia com s'aprovava la citació de Felip Puig, Daniel Osàcar, Lluís Prenafeta o Macià Alavedra. La portaveu a la comissió, Txell Borràs, ha portat una llista amb noms relacionats amb ERC, ICV i PSC. El filibusterisme parlamentari té aquestes coses. Si vols caldo, te'n donaran però després et reclamaran més tasses.
Finalment, la comissió ha aprovat 22compareixences que CiU i PSC, amb alguna complicitat del PP, van evitar fa quinze dies. Una decisió que va esverar el parlament i la gran majoria de l'opinió publicada. Potser ha ajudat la música d'eleccions anticipades que s'escolta cada cop més forta i que podria enterrar la comissió fins a nou avís. A més s'han votat les que havia demanat ICV (11) i la de Felip Puig demanada per C's. CiU i ERC, en una imatge darrerament insòlita, han evitat que Mas hi hagi de comparèixer.
Enganxada de PSC i PP amb David Fernàndez
La comissió Pujol, ha viscut un moment de tensió aquesta tarda. Ha estat quan el president de la comissió, el diputat cupaire, David Fernàndez, s'ha referit a l'ex-president del govern espanyol, José Maria Aznar com ex-comissionista d'Abengoa i a Felipe González, com a conseller independent de Gas Natural.
Les dues presentacions han enervat els portaveus del PP i del PSC que li han retret a Fernàndez “poca neutralitat” en qualificar d'aquesta manera els expresidents espanyols. Fernàndez s'ha defensat al·legant que no eren adjectius sinó “càrrecs”. “En pot dir d'on treu que és comissionista d'Abengoa?”, ha preguntat el portaveu socialista, Maurici Lucena.
Unes explicacions que també ha demanat el portaveu popular d'avui a la comissió Sergio Santamaria. Fernàndez ha demanat calma, no ha baixat del burro i ha assegurat que acreditarà aquestes dues condicions dels expresidents.
Les compareixences acceptades
Felipe González, expresident del govern espanyol; José María Aznar, expresident del govern espanyol;Felip Puig, conseller d’empresa i ocupació;Josep-Lluís Carod-Rovira, exvicepresident del govern;Macià Alavedra, exconseller;Josep Maria Cullell, exconseller;Lluís Prenafeta, exsecretari general de la presidència de la Generalitat; Alfons Montserrat, alcalde d’Alcanar; Bartomeu Muñoz, exalcalde de Santa Coloma de Gramenet; Ramon García-Bragado, extinent d’alcalde de Barcelona; Daniel Osàcar, extresorer de CDC; Javier de la Rosa, KIO España;Fèlix Millet, empresari i expresident de la Fundació Orfeó Català;Jordi Montull, advocat;Lluís Pascual Estevill, exjutge;Joan Piqué Vidal, advocat;Luis García, exdiputat del PSC; Vicenç Gavaldà, exsecretari d’organització d’UDC; Fidel Pallerols, empresari; Lluís Gavaldà, exdirector general d’ocupació; Marc Escolà, expresident del Consell Comarcal del Priorat;Jaume Figueras, expresident del Consell Comarcal del Priorat; Josep Maria Penín, empresari;Cristina Isabel de Francisco, exsecretària de Jordi Pujol Ferrusola; Juan Antonio Salguero, empresari;Francesc Cabana, advocat i cofundador de Banca Catalana; Director de l’Agència Tributària durant el primer govern socialista del 1982; Jaume Camps, exdiputat de CiU; Jaime Sentís, exdirector financer de Casinos de Catalunya;Josep Manuel Novoca, periodista i escriptor; Carlos Fajardo, exdirector general de TISA; Rafael del Barco, escriptor;Josep Cortadellas, exdirector de turisme; Josep Anton Fontdevila, exgerent d’Adigsa;Jordi Huguet, exgerent d’Adigsa; Carles Vilarrubí, empresari; Miquel Bonilla, exdirector de l’Incasòl; Emili Mas, exgerent d’Incasòl; Montserrat Turu, expresidenta de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix; Ricard Fernández Ontiveros, exsecretari d’habitatge i expresident d’Adigsa; Manuel Valderrama, propietari d’Olivia Hotels; Itziar González, exregidora del districte de Ciutat Vella i Carme García, exregidora d’ICV a l’ajuntament de Sabadell