Commemoració dels 300 anys de la pèrdua de les llibertats del poble català

Publicat el 01 de juliol de 2008 a les 16:32
Ara que es compleixen 300 anys de la derrota de 1714, Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià, agrupades dins la Federació Llull, han presentat l'acte que tindrà lloc a Tortosa adreçat als ciutadans d'arreu dels Països Catalans. L'acte celebrarà el 300 aniversari de la derrota davant l'exèrcit borbònic a Tortosa que va suposar la caiguda d'aquesta ciutat, la 'ròtula de l'eix català', i amb ella la pèrdua definitiva de València.

Durant l'acte han parlat els tres presidents, Jordi Porta d'Òmnium Cultural, Jaume Mateu d'Obra Cultural Balear i Eliseu Climent d'Acció Social del País Valencià. La presidència de la Federació Llull és rotativa i en aquest moments recau en mans de Mateu. Ell ha estat qui s'ha referit a la Federació com una 'institució de suplència' que defensa el concepte de països catalans a causa de la poca implicació dels que 'realment' haurien de fer-ho, 'els polítics', tot i que 'tots sabem com estan' i 'com estem'.

Jordi Porta ha manifestat que el futur dels Països Catalans passa pels ciutadans 'd'avui dia' i pel fet de rememorar allò que es 'va perdre' i per dir allò que es 'vol ser'. La trobada de Tortosa i la de l'any que ve a Alacant pretenen 'donar a conèixer les arrels de la gent' per possibilitar una 'projecció cap al futur'.

La selecció de futbol i la polèmica del català a la universitat

Interrogat sobre la victòria de la selecció espanyola, Jordi Porta ha assegurat que no els fan 'por' les possibles conseqüències que aquesta pugui provocar i, tot i 'felicitar als vencedors', ha recordat que a Catalunya se li nega el dret a tenir una 'selecció pròpia' i que 'sempre' que des d'aquí s'ha volgut buscar connotacions polítiques a un triomf d'un equip català aquestes han estat censurades demanant que se separi entre 'política i esport'. En aquest sentit, 'ara, podem demanar el mateix nosaltres'.

Sobre la polèmica de la setmana passada sorgida al voltant de la Pompeu i la Universitat Autònoma en relació amb l'obligació de demanar el nivell C de català als professors universitaris, Porta ha volgut deixar clar que això no hauria de suposar un impediment per l'arribada de professors estrangers i que tots els estudiants 'tenen el dret d'estudiar en la seva llengua'.