El Consell de la República atribueix a les clavegueres de l'Estat més revelacions sobre irregularitats de Comín

L'entitat assegura que ha estat víctima d'un atac informàtic i assegura que el mòbil de l'eurodiputat electe hauria estat afectat per la maniobra "criminal"

Toni Comín, en una imatge d'arxiu.
Toni Comín, en una imatge d'arxiu. | Hugo Fernández Alcaraz
21 d'octubre de 2024, 12:45
Actualitzat: 16:32h

Fa setmanes que el Consell per la República està pendent de les dades de l'auditoria encarregada per l'entitat després de les acusacions contra el seu vicepresident, Toni Comín, relacionades amb unes despeses presumptament irregulars. El document, avançat pel diari El Món, assenyala que aquestes quantitats podrien haver arribat a sumar al voltant de 15.000 euros. El Consell ha emès un comunicat en el qual no fa referència a les acusacions, sinó que denuncia un atac informàtic que podria haver afectat directament el telèfon de Comín, que es va presentar a les eleccions europees del juny i que encara no ha pogut ocupar plaça com a eurodiputat tot i haver obtingut l'escó. 

"Els pirates -probablement a sou de clavegueres de l'Estat- han obtingut informació provisi onal i l'han fet pública de manera delictiva amb la intenció de danyar el Consell i els seus membres", remarca l'entitat, que ha advertit que portarà davant de la policia i de la justícia aquestes "activitats criminals greus". Comín sempre ha negat les acusacions que es derivaven de l'anterior gerent de Cat Global, l'entitat que fa de paraigua de les activitats del Consell a Bèlgica, on està establert. El cas té impacte en la mesura que l'exconseller de Salut, exiliat des del 2017, era el relleu natural de Carles Puigdemont al comandament del Consell quan l'expresident torni a liderar Junts a partir del congrés imminent.

Un cop publicades les últimes informacions, Comín ha defensat que els 15.530 euros estan justificats "de manera reiterada i exhaustiva". En un comunicat, ha assegurat que les despeses respecten "de manera inequívoca" els criteris establerts pel govern de Consell i els criteris establerts respecte al fons Defensaexili.org. Uns criteris que, segons assenyala, es van establir molts anys abans que els actuals membres del CatGlobal assumissin aquesta funció.

Pel que fa als imports corresponents al lloguer de l'apartament i d'un vehicle, Comín ha assegurat que, tal com ha explicat en diverses ocasions, es tracta de "despeses de representació". Concretament, per assistir a reunions a la Catalunya Nord. En aquest sentit, ha argumentat que la feina com a membre del govern del Consell no és remunerada i que l'òrgan es fa càrrec de les despeses derivades d'aquesta responsabilitat.

En una entrevista a TV3 quan van aparèixer les primeres revelacions, Comín va definir com a "desagradable" l'episodi, i va apuntar que hi ha un ànim de "revenja personal" per part de Sergi Miquel, l'anterior gerent. "Era una font de tensions permanent. No estava tirant endavant les tasques de gestió. Se'l va convidar a sortir. Casualment, poc després que se li comuniqués, va fer aquest correu que ara es publica. Intentava fer passar per despeses personals despeses que eren de feina. Vaig fer una resposta immediata i per escrit", va  apuntar l'exconseller. Segons Comín, hi ha "voluntat de fer mal", perquè la informació apareixia en el moment en què la llei d'amnistia havia viscut un revés al Tribunal Suprem.

Les despeses de Comín, segons indicava Miquel en un correu electrònic, no estava ni "prevista" ni "pressupostada", de manera que s'inclina per no fer-hi front. També plantejava dubtes "ètics", i mantenia que institucions com el Parlament de Catalunya tampoc cobririen quantitats de 4.000 euros per conceptes com l'estada de Setmana Santa. "Tinc la responsabilitat legal i ètica de fer que les associacions que donen cobertura al Consell no facin fallida", destacava l'exgerent de CatGlobal. Les sospites de presumptes irregularitats sacsegen des de fa setmanes la institució establerta a Waterloo, que s'ha encarregat de l'arquitectura política i logística de l'exili des que es va posar en marxa l'any 2018.