I els punts "neuràlgics" de l'Estatut serien els següents:
· La definició de Catalunya com una nació i els símbols nacionals.
· La identitat i la llengua pròpia.
· Els Drets Històrics.
· La projecció exterior i la capacitat d'autogovern de Catalunya per situar-se al món.
· El blindatge competencial.
· La capacitat de relació bilateral amb l'estat i el tracte de tu a tu.
· El finançament ("que no pot quedar supeditat al finançament general de manera exclusiva", ha afegit).
· Les inversions de l'Estat a Catalunya.
En la inauguració d'un cicle de la Fundación Sabino Arana per reivindicar un estat plurinacional, Artur Mas ha assegurat que Catalunya "ja va fer els deures" i ja va negociar l'Estatut al Congrés dels Diputats "amb cessions mútues". Per això, considera que si el Constitucional ("sigui per la via d'una sentència negativa o per la via interpretativa") pretén modificar l'Estatut el convertirà en un text "inerme" que "no servirà pel que ha de servir".
A pesar que Mas és reaci a "instal·lar-se" en la seguretat d'una sentència negativa del Constitucional i espera que el text passi "el filtre" del tribunal, el líder nacionalista sí que ja ha apuntat la possibilitat que sorgeixi una "problemàtica greu" en la relació entre Catalunya i Espanya si finalment així es confirma. Per a Mas, després d'un procés seguit de forma "immaculadament pacífic i democràtic" i "negociat a tot arreu", ara "no es pot negar a Catalunya la seva màxima d'autogovernar-se més i millor".
Sense voler detallar quina seria la resposta que CiU adoptaria davant una sentència negativa del TC (i malgrat ha dit sentir-se "seriosament preocupat" per la deriva que està agafant el debat), sí que ha apuntat que "Catalunya hauria de fer una reflexió" i l'estat espanyol també perquè els catalans "estarien en el seu dret de demanar quin és el camí que ens quedaria per no haver de renunciar al progrés, el benestar i l'autogovern".Â