La defensa de Borràs demana l'amnistia pel cas dels contractes irregulars

L'encara presidenta de Junts trasllada un escrit al Suprem perquè se li elimini la condemna, i diu que la seva feina a la Institució de les Lletres Catalanes era "divulgar el procés independentista"

Laura Borràs arribant al TSJC.
Laura Borràs arribant al TSJC. | Adrià Costa
25 d'octubre de 2024, 14:07
Actualitzat: 16:16h

Laura Borràs ha demanat acollir-se a l'amnistia. La defensa de l'encara presidenta de Junts ha presentat un escrit al Tribunal Suprem, que és qui ha de resoldre el recurs contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que la va condemnar a quatre anys i mig de presó i tretze d'inhabilitació pels contractes irregulars quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). En l'escrit presentat pel jutge, avançat per l'Ara i confirmat per Nació, la defensa de Borràs sosté que la finalitat de la ILC era "divulgar el procés independentista", de tal manera que podria encaixar en l'amnistia, malgrat que la causa de la dirigent independentista no té res a veure amb l'1-O ni el 9-N, i els contractes investigats tenien relació amb una web i la difusió de la cultura catalana, no pas del procés. Borràs sempre ha dit que és víctima d'una persecució política.

Des de l'entorn de la presidenta emmarquen la petició d'amnistia en una "decisió tècnica" dels advocats, un "pas instrumental" per poder recórrer després a altres instàncies i a Europa. La defensa, amb Isabel Elbal i Gonzalo Boye al capdavant, va presentar l'escrit la primera setmana d'agost. Abans de l'estiu, quan va entrar en vigor la llei, argumentava que esperaria que els jutges preguntessin a les parts abans de fer res, mentre el seu entorn evitava confirmar si s'hi acolliria i el partit refredava el moviment que finalment s'ha acabat produint. Borràs ha demanat que se li perdoni la pena just abans del congrés de Junts d'aquest cap de setmana, en què deixarà la presidència i passarà a dirigir la fundació del partit.

Borràs va ser condemnada fa un any i mig per prevaricació i falsedat documental. El tribunal conclou que la dirigent independentista va fer adjudicacions de manera irregular, sabent que no complia els requisits legals. Durant el judici, els altres acusats -Isaías Herrero i Andreu Pujol- van pactar amb la Fiscalia per inculpar Borràs, i van esquivar així haver d'entrar a la presó. El Suprem ha de resoldre el recurs de Borràs contra la sentència del TSJC. En aquest cas, el mateix TSJC admetia que la condemna imposada era desproporcionada, i per això demanava un indult parcial, que hauria de concedir el govern espanyol, perquè l'expresidenta del Parlament no hagués d'entrar a la presó.

Per arribar a aquest punt, cal abans exhaurir els recursos i que la sentència sigui ferma. Borràs ha dit que no vol cap indult, perquè es considera víctima de lawfare, però el cert és que si algú demana l'indult per ella i el consell de ministres el concedeix, no es podrà negar a acceptar-lo. Per això, encara falten mesos.