Del desnonament a l'ocupació

Afectats per hipoteques es manifesten a Terrassa i entren en un pis de Catalunya Caixa

Publicat el 17 de desembre de 2011 a les 18:25
Unes mil persones van sortir als carrers de Terrassa convocades per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). La jornada va acabar amb l'ocupació d'un edifici, propietat de Catalunya Caixa, al barri de Sant Pere Nord. Aquest bloc se suma a un altre de la Cogullada, i d'Unnim, que va ser ocupat fa uns mesos i on ja hi viuen cinc famílies desnonades. Tots dos edificis llueixen la pancarta "Lloguer social ja, obra social la PAH".

La protesta, amb el suport de totes les Plataformes catalanes i entitats socials egarenques pretenia posar de relleu la importància de resoldre la situació d'emergència que es viu pels processos d'execució hipotecària i els desnonaments per raons econòmiques.

La comitiva es va aturar davant entitats financeres per denunciar "la seva actitud freda i insensible". En la lectura del manifest final es va ressaltar que aquestes dues entitats, Catalunya Caixa i Unnim, són "reticents" a proporcionar sortides per a les famílies de la PAH.

Els convocants expliquen que una de les conseqüències més greus de l'esclat de la bombolla i de la crisi ha estat la pèrdua de l'habitatge que pateixen diàriament tres famílies a Terrassa. "Són autèntiques armes de destrucció massiva que amenacen la cohesió social de les nostres ciutats i pobles, una condemna a l'exclusió, un atac als nostres projectes de vida i a la nostra dignitat". També es denuncia que s'atorguen ajuts públics a les entitats bancàries a través del FROB i assegura que l'aportació de diners públics a les caixes ha estat de 7.551.000 d'euros. En el cas de Terrassa, assenyala, UNNIM ha rebut 568 milions d'euros i el nou banc ha passat a estar sota control absolut de l'Estat. "I per impossible que sembli, segueix sense exigir-los que assumeixin la seva responsabilitat i que deixin de lucrar-se amb l'execució d'aquests habitatges (a més de amb sous milionaris)".

D'altra banda, es condemna que a Terrassa hi hagi més de 14.000 habitatges buits, dels quals 5.000 estan en mans d'entitats financeres.