Desmentint el «monotema»

Les relacions entre Catalunya-Espanya no són, ni de bon tros, la preocupació principal dels catalans

Publicat el 04 d’abril de 2015 a les 19:24

L'estadística monotema.


Un dels arguments recorrents de l'unionisme és que el procés sobiranista s'ha convertit en el "monotema" dels catalans. Un argument que les xifres dels Baròmetres d'Opinió Política del CEO des del gener del 2010 al febrer de 2015 desmenteixen. Les relacions entre Catalunya i Espanya no són ni de bon tros, la principal preocupació dels catalans. En tot cas, són la quarta i a una distància colossal de la primera preocupació de la ciutadania. Una xifra encara més destacable si es té present que els enquestats contesten amb respostes múltiples.

L'atur i la precarietat laboral és la primera preocupació, i en un lloc destacadíssim, dels catalans. Mai no ha baixat de ser la primera preocupació per al 58%, arribant a cotes del 74%. Al febrer de 2015, la desocupació era el principal problema pel 64,2%.

La segona preocupació és la insatisfacció amb la política i els polítics. En el darrer Baròmetre, el 44,9% consideraven que era un dels principals problemes. La tercera preocupació és el funcionament de l'economia, que ocupa la ment el 31,7% en el darrer Baròmetre. 

En canvi, l'històric de les relacions Catalunya-Espanya no han passat mai de ser per al 30% dels catalans un "dels principals problemes de Catalunya". En el darrer Baròmetre, la primera onada de 2015, només un 19,3% dels 2.000 enquestats considera que és un "problema principal". Això sí, des de l'octubre del 2012 ha doblat el percentatge passant d'una mitjana aproximada del 10% quan es va establir com un dels "principals problemes" per a un 20% de la població, coincidint amb la històrica manifestació del 2012.

Curiosament, el primer cop que les relacions Catalunya-Espanya van arribar a ser un problema per al 20% de la població va ser el juny de 2010, després de la sentència de l'Estatut. Fins llavors, no havia superat la xifra del 14%.