Diferències sobre qui ha de negociar el full de ruta cap a la independència

CiU i ERC avalen l'actual fórmula de la taula de partits i la CUP vol ampliar el ventall a una mena de Pacte Nacional pel Dret a Decidir | La Mesa de partits, congelada fins el febrer

Publicat el 27 de gener de 2015 a les 19:30
El full de ruta per després del 27-S pot ser un camí d'espines, fins i tot, sobre qui i com s'ha de negociar. En aquest punt, el front sobiranista no acaba d'acordar una fórmula conjunta. De fet, CiU i ERC volen continuar amb el mateix mecanisme que fins ara, una Mesa de partits amb les formacions sobiranistes, amb ICV-EUiA inclosa, l'ANC, Òmnium i l'AMI. Una Mesa que es troba en stand-by i fins el febrer no reprendrà el diàleg.

Ara com ara, però, els partits no coincideixen en com reprendre les converses. De fet, CiU i ERC volen continuar com fins ara. Però, la CUP aquesta tarda s'ha mostrat partidària d'utilitzar una estructura més àmplia similar "al Pacte Nacional pel Dret a Decidir". De fet, la CUP justifica la seva petició perquè entén que el 27-S també seran unes eleccions constituents i, per tant, el full de ruta hauria de comptar amb aportacions dels agents socials i moviments ciutadans. També resta per veure què decidirà ICV-EUiA, en cas que no es depengin del procés. 

Tant convergents com republicans han volgut deixar clar que el full de ruta no es va clausurar a dues bandes en l'acord per les plebiscitàries. De fet, han insistit en l'ampli ventall social que volen treballar però sense caure en una comissió ineficaç i inoperativa per això limiten a les entitats sobiranistes més representatives la seva representació. Així la Mesa de partits i entitats que treballen en el full de ruta, de forma gairebé clandestina, ara es manté aturada. El mes de febrer reprendrà els treballs.