El CAC avala el pluralisme d'un programa especial de TV3 sobre la consulta

L'organisme va rebre una queixa que denunciava "falta de pluralisme polític i d'honestedat informativa"

Publicat el 18 de juliol de 2014 a les 16:08
El Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha constatat la presència de pluralisme i d'honestedat informativa en el programa 'Especial informatiu consulta', emès el 12 de desembre de 2013 de manera simultània a TV3 i al 3/24. El Consell ha desestimat, així, una queixa del 17 de gener que assenyalava que en el programa esmentat hi havia falta de pluralisme polític i d'honestedat informativa perquè hi havia una presència mínima de veus discordants amb la consulta. La queixa també criticava el muntatge i l'estètica del programa, ja que considerava que presentaven un biaix favorable a la consulta, al dret a decidir i a la independència.

Tanmateix, l'acord del CAC conté un segon punt, referit al vídeo final que clou el programa, d'una durada de 3 minuts i 9 segons. Segons el CAC, el fragment final s'hibrida amb tècniques que no semblen del tot pròpies del llenguatge informatiu utilitzat en el conjunt del programa, que dura 2 hores.

El programa, que es va emetre el mateix dia que quatre formacions polítiques feien públic un acord sobre la data i la pregunta per a la consulta sobre el futur polític de Catalunya, va constar de dues taules rodones, entrevistes a les presidentes de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium Cultural, diversos vídeos i connexions amb corresponsals. 

El CAC conclou que el programa va donar veu a persones d'institucions, de forces polítiques i de sensibilitats diferents respecte de la convocatòria d'una consulta. També que les imatges que il·lustraven el programa van ser de contingut divers i que la presència de símbols explícits favorables a la independència van ser "una minoria" en els debats i "una majoria" en l'entrevista a les presidentes de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium Cultural.

Finalment, pel que fa als dos vídeos que es van introduir al llarg del programa (recull i final), s'assenyala que es van nodrir d'imatges pròpies de fets polítics i socials que, en el relat del programa, "s'entenen relacionats amb el principi d'acord per a la convocatòria de la consulta".

En concret, el vídeo recull "posa més èmfasi" en els fets institucionals i, en canvi, el vídeo final "dóna més importància" a les manifestacions populars. En aquest sentit, el vídeo recull inclou imatges diverses relacionades amb processos electorals i actes institucionals, i el vídeo final se centra en les darreres manifestacions reivindicatives concordants amb el contingut del fet noticiable objecte de l'informatiu especial, l'acord per a la realització d'una consulta.

L'Acord s'ha aprovat per tres vots a favor, tres en contra i el vot de qualitat del president. També s'hi han presentat tres vots particulars.