El cas Santa Coloma posa sota el focus el rol dels consellers d'ERC en campanya

Els partits de l'oposició critiquen el "sectarisme" dels republicans per exprimir el comodí del Govern mentre que la formació d'Oriol Junqueras considera que els adversaris s'estan "aprofitant" de la situació per fer electoralisme

Carles Campuzano en una imatge d'arxiu.
Carles Campuzano en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
15 de març del 2023
Actualitzat el 16 de març a les 11:46h
El divorci entre Junts i ERC de d'octubre passat va abocar Catalunya a una etapa de govern monocolor que no es produïa des de l'etapa republicana prèvia a la guerra. Els executius de Jordi Pujol i d'Artur Mas també responien al projecte d'un espai polític unificat, però les sigles de CiU representaven la unió de dos partits federats i no d'un de sol. El període encetat en la política catalana a la tardor, allunyat de la lògica de blocs i marcat per la debilitat parlamentària d'ERC, situa els focus en els límits que s'hauria de marcar el Govern a l'hora d'aprofitar els consellers durant la campanya de les eleccions municipals. El cas de Carles Campuzano i Gabriel Rufián, amb l'anunci sobre la residència a Santa Coloma de Gramenet, ha encès el debat.

El plantejament dels republicans a l'hora d'afrontar la campanya ha estat en tot moment aprofitar al màxim la projecció de la Generalitat, sense que això suposi, preferentment, un problema. Dissabte passat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, compartia un vermut musical en una paradeta d'ERC situada al barri barceloní del Clot. El diumenge, la titular d'Economia, Natàlia Mas, passava el matí amb veïns de la Sagrada Família. Aquell mateix cap de setmana, però, i lluny del focus mediàtic, ERC de Santa Coloma de Gramenet anunciava que el seu candidat, Gabriel Rufián, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, acordaven impulsar una segona residència al municipi si els republicans són decisius a la ciutat. 

El tuit va ser un "error" de la secció local de Santa Coloma. Ho reconeixen internament dins les files dels republicans. Públicament, no han desmentit el tuit, però han matisat el que diu la publicació, assegurant que la proposta d'ERC és que l'Ajuntament construeixi la residència i traspassi la gestió a la Generalitat. Però el tuit continua publicat i ha desfermat la ira entre els partits de l'oposició, que han acabat forçant la compareixença de Campuzano en seu parlamentària. Els republicans, en comptes de reconèixer públicament l'errada, han preferit tancar files amb l'anunci. "No demanarem perdó i sortirem a defensar-nos", apunta un dirigent d'ERC a Nació. La decisió de dalt passa per no fer autocrítica. "Tothom pot estar molt tranquil", deia aquest dimarts en roda de premsa la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, per assegurar després que aquest Govern per "primera vegada" no "mira colors".