El debat d'investidura de Sánchez serà dimecres i dijous

Armengol reprova els dirigents de la dreta per promoure la "crispació" en un context de protestes als carrers i fa una crida al "diàleg i la concòrdia"

Francina Armengol, en una imatge d'arxiu.
Francina Armengol, en una imatge d'arxiu. | EP
13 de novembre del 2023
Actualitzat a les 12:19h
Dimecres 15 i dijous 16. Confirmada la data del debat d'investidura de Pedro Sánchez, que permetrà al líder del PSOE revalidar la presidència del govern espanyol. Així ho ha anunciat la presidenta del Congrés, Francina Armengol, en una compareixença aquest dilluns. La setmana passada, Sánchez va acabar de lligar tots els suports -Junts i PNB van ser els últims a segellar el pacte- i serà investit en primera votació amb majoria absoluta i l'única oposició de PP i Vox.

El debat d'investidura es produirà amb intenses protestes al carrer, alimentades per l'extrema dreta pels acords de Sánchez amb l'independentisme. En paral·lel, aquest mateix dilluns ha d'entrar a registre la proposició de llei d'amnistia per començar la seva tramitació parlamentària. Armengol ha parlat aquests darrers dies amb Sánchez per acabar de decidir la data d'investidura, aquesta mateixa setmana. El debat començarà a les 12 del migdia amb la intervenció de Sánchez, i després intervindran els grups de major a menor representació. La votació serà el mateix dijous.

La previsió és que divendres Sánchez prometi el càrrec davant de Felip VI i a la tarda, o durant el cap de setmana, anunciï el seu govern. El gran dubte és què passarà amb ministres qüestionats, com ara Irene Montero, María Jesús Montero, Raquel Sánchez o altres ministres de Podem. Encara queda conèixer la posició de les bases de la formació morada, que tenen fins dimarts per avalar la investidura de Sánchez.

Sobre les protestes als carrers, Armengol ha dit que defensa "totes les manifestacions", però ha remarcat que cal "unir els espanyols a través del diàleg i el consens". Així, ha criticat les declaracions de Feijóo i altres dirigents de la dreta, que "insten a la crispació". "Cal apreciar la democràcia, els valors, les institucions i el diàleg", ha insistit la presidenta del Congrés. Alhora, ha condemnat de manera taxativa qualsevol acció violenta o de desobediència a les autoritats, episodis que s'han viscut aquests darreres hores. Armengol ha parlat també sobre l'amnistia, que ha d'entrar a registre, i ha afirmat que "seguirà el curs normal", cosa que situaria la qualificació de la proposició de llei a divendres.
 

De Sumar a Junts

Els socialistes van iniciar els pactes amb els seus actuals socis de coalició, agrupats ara al voltant de la vicepresidenta Yolanda Díaz i Sumar. La signatura d'aquest primer acord va tenir lloc a finals d'octubre en un acte al Museu Reina Sofia de Madrid on van assistir diversos dirigents del PSOE i Sumar, però cap de Podem. Posteriorment, es va produir un acostament a ERC que va concloure amb l'acord tancat amb els republicans després d'una trucada telefònica entre Pedro Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

En els dies posteriors es va produir una intensificació dels contactes amb Junts, fet que va moure el nucli de les converses fins a Brussel·les, lloc de residència de l'expresident Carles Puigdemont. Fins allà s'hi van desplaçar en diverses ocasions els negociadors socialistes, encapçalats pel secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán. Finalment, Junts va assolir un acord amb el PSOE el dijous 9 de novembre. Tancat aquest capítol es van substanciar la resta de pactes pendents fins a formar un grup de diputats favorables a la investidura que suma, a hores d'ara, 179 diputats.