El dia que la CUP va defensar CiU

Encès plenari entre sobiranistes i negacionistes del dret a decidir al Parlament per tal que Núria de Gispert pugui presidir la Comissió que l'estudiarà i que s'ha constituït aquesta tarda

Publicat el 04 de juliol de 2013 a les 17:14
Rull, just acabat el debat. Foto: QS/ND

Tarda calenta la d'aquest dijous al Parlament en el debat que obria la primera porta de la Comissió d'estudi del Dret a Decidir, permetre que la presidenta de la cambra catalana, Núria de Gispert la pugui presidir. Un debat plenari marcat per la vehemència, l'agressivitat i el to pujat entre el bloc que defensa el dret a decidir -CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP- i el negacionista d'aquest dret, PP i C's. El debat ha arribat a tal tensió que, fins i tot, el diputat de la CUP, Quim Arrufat, ha defensat Josep Rull, el número tres de CDC.  

Finalment, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP han votat a favor de la modificació de la petició de creació de la comissió per tal de permetre Núria de Gispert, com a membre de la Mesa, pugui presidir la comissió. En canvi, PPC i C's han votat en contra i el PSC s'hi ha abstingut. Unes votacions precedides de picabaralles duríssimes entre els dos fronts.

Per part dels socialistes, el portaveu Maurici Lucena ha acusat les formacions que volien Núria de Gispert de presidenta de la comissió de forçar el reglament de manera "matussera" per argüir la seva abstenció. Per acreditar la seva versió, Lucena ha brandat un reportatge al Frankfurter Allgemeine que, segons el portaveu socialista, titllava el nou home fort de CDC, Josep Rull, de "patètic". Un argument que ha estat rebatut per la bancada esquerra de la cambra. El diputat de la CUP i reconegut políglota, Quim Arrufat, ha sortit en defensa de Rull recordant a Lucena que filològicament parlant la traducció no és correcta. "La traducció no és patetisme sinó apassionament", ha reblat Arrufat davant els aplaudiments de CiU i ERC.

Abans de la intervenció de la CUP però, ha agafat la paraula el diputat ecosocialista Jaume Bosch, que, amb bravesa i demostrant ofici parlamentari, li ha demanat "no fer el joc a PP i C's perquè molts votants del PSC estan a favor del dret a decidir; això no és un debat jurídic és un debat polític". "Higini Clotas va presidir la Comissió d'Horta de Sant Joan, i era el vicepresident del Parlament i no hi van posar cap pega", ha recordat Bosch arrencant aplaudiments al plenari.

Per la seva banda Ciutadans i PP, que no participen a la comissió, han carregat contra la possibilitat que de Gispert en sigui la presidenta. Amb un to agre i pronunciant paraules com ara "divisió", "confrontació" i fins i tot, "puresa", tant Albert Rivera com Santi Rodríguez han carregat contra la comissió no només insistint en la inconstitucionalitat del dret sinó, fins i tot, negant de ple l'existència del dret a decidir.

Ha tancat el debat el portaveu de CiU, Jordi Turull, que ha batejat el PP i C's de "negacionistes perquè neguen la història de Catalunya i el dret d'aquest poble" en la seva oposició ferma al procés sobiranista. Així mateix ha demanat al PSC que es decideixi. "Han de dir si estan al sí o al no amb el dret a decidir", ha apuntat Turull tot emplaçant als socialistes a què en la propera conferència territorial del PSOE són capaços de convèncer els seus cosins espanyols a reconèixer el dret a decidir a Catalunya.

 Votat i debatut, la comissió s'ha constituït amb la demanda que aquells que no estiguin a favor del dret a decidir hi puguin participar i comparèixer a dir-hi la seva. “És un camí nou”, ha dit Turull. Efectivament, un  nou camí on fins i tot la CUP ha defensat CiU perquè la consulta és, de moment, el repte més important del futur polític de Catalunya. Així ho entenen CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, és a dir, la gran majoria del Parlament.