El discurs institucional defensa l'Estatut

La "malmesa" relació amb Espanya, la crisi i les eleccions marquen el darrer discurs institucional d'aquesta legislatura del President

Publicat el 10 de setembre de 2010 a les 18:46
Montilla en un moment de la gravació del tradicional discurs de la Diada. Foto: Govern premsa

"Que la concòrdia s’imposi per damunt de l’enfrontament" ha clamat el President Montilla aquest vígília de la Diada. La política són circumstàncies i aquestes manen. I les circumstàncies que perfumen l'ambient del 11 de setembre d'aquest any són clares: sentència de l'Estatut - amb la conseqüent efervescència independentista - la crisi i, per descomptat les eleccions. Així ho ha intepretat el president de la Generalitat, José Montilla, a l'hora de pronunciar la tradicional al·locució als ciutadans en motiu de la Diada.

Montilla ha insistit  el moment “greu i exigent” que estem vivint, tant pel que fa a la situació econòmica, que encara es ressent de la crisi financera internacional, com pel que fa a l’autogovern de Catalunya i les seves relacions amb la resta d’Espanya, malmeses després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l’Estatut. Amb aquesta premissa el president ha cridat a redoblar “els esforços col·lectius per orientar les nostres energies a superar la crisi, recuperar el tremp de l’economia catalana, vetllar per la cohesió i recuperar el diàleg exigent a partir d’una defensa ferma i indiscutible del nostre dret a autogovernar-nos”.

Pel President la Sentència de l'Estatut va provocar en el “fons i la forma”, una gran “indignació en sectors amplis de la societat catalana”, expressada “de forma massiva i plural a la gran manifestació del juliol passat”.

Estatut, Estatut i Estatut
 
El cap de l’Executiu ha volgut deixar clar, però, que “la sentència no ha invalidat l’Estatut ni de bon tros”. “L’Estatut és vigent i útil, per això l’he defensat i el defensaré amb totes les meves forces”, ha reblat. No obstant, -ha assenyalat- és ben cert que el dictamen de l’Alt Tribunal “ha malmès el sentiment d’afecte de molts milers de catalans en relació amb Espanya i les seves institucions”, i “s’ha generat una situació gens positiva que ens hem d’esforçar, tots plegats, per superar”.
 
Lluny d'entrar en el fragor de la convulsió política Montilla ha reflexionat: “un temps en què el diàleg s’imposi per damunt de la cridòria, en què la concòrdia s’imposi per damunt de l’enfrontament, en què la unió s’imposi damunt de la pulsió separadora”. “La identitat de Catalunya i la seva voluntat de ser no són cosa de quatre dies. Som un poble respectuós i que vol ser respectat”, ha reblat.
 “Vivim una hora greu i exigent. Que demanarà de nou el millor de tots nosaltres. Per deixar definitivament enrere la crisi econòmica i per trobar una sortida constructiva a la crisi institucional i política al voltant del nostre autogovern”, ha afirmat.
 
“Crec que és hora de construir amb solidesa un futur esperançat per Catalunya. Aquest és el meu compromís. Compto amb el de tots vostès”, ha conclòs en un comiat que tenyiria de certa pàtina electoral el discurs institucional de la Diada.