El Govern accelera els pressupostos en plena negociació amb els partits

La llei d'acompanyament passarà aquest dimarts el primer sedàs abans de ser aprovada per l'executiu en un termini màxim de tres setmanes

Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest dimarts.
Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest dimarts. | Govern
05 de desembre del 2023
Actualitzat el 06 de desembre a les 8:18h
La llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat, on s'hi acostumen a consignar els canvis en fiscalitat i també les mesures socials associades als comptes, serà aprovada aquest dimarts pel consell tècnic. Es tracta del pas previ a elevar la llei al consell executiu, un moviment que s'espera concretar en un termini "d'una, dues o tres setmanes", segons ha assenyalat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja. Aquesta aprovació arriba en un moment en què el Govern està negociant amb els partits l'aprovació dels comptes per al 2024.

De moment han arrencat els contactes amb el PSC i amb els comuns, els socis que ja van validar els pressupostos que hi ha en vigor. La setmana passada hi havia programada una cita amb Junts per arrencar les converses, però finalment se celebrarà d'aquí a uns dies, després del pont de la Puríssima. Una de les novetats d'aquesta negociació és que també s'hi ha sumat la CUP, que ha fet arribar al Govern una sèrie de propostes per aprovar els comptes. S'hi inclouen l'impuls a l'habitatge públic, desplegar la llei de regulació de lloguer catalana, fer fronts als desnonaments i també posar fi als talls de llum a les famílies vulnerables.

Els anticapitalistes també reclamen millorar les condicions de treball als professionals del sistema sanitari, iniciar un "procés de desprivatització", millorar l'atenció primària i també posar més el focus en la salut mental. En clau d'adoptar mesures per contenir els efectes de la inflació, la CUP planteja regular els preus de la cistella de la compra. En el quart punt de la proposta que s'ha fet arribar al Govern, es reclamen mesures de llarg abast contra la sequera, com és el cas de municipalitzar els serveis de l'aigua i acabar amb l'actual model de turisme de masses.
 

Entre el Quart Cinturó i l'IRPF

La negociació està marcada per dues qüestions: el compliment de les mesures acordades amb socialistes i comuns en el projecte vigent, i per l'escenari obert a Madrid amb el suport d'ERC a la investidura de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats. Pel que fa a la primera carpeta, bona part del protagonisme se l'emporta la B-40, el tram del Quart Cinturó que uneix Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès. Encara no s'ha signat el conveni per arrencar les obres, que segons l'acord subscrit les hauria d'executar la Generalitat. De fet, la qüestió es troba encallada en el Ministeri de Transports, que ha fet una consulta als serveis jurídics per saber com es pot trobar la fórmula que permeti que la Generalitat assumeixi l'execució. Pel que fa al PSC, també hi ha l'exigència de tirar endavant el Hard Rock i de "modernitzar" l'aeroport del Prat.

En matèria fiscal, tal com va avançar aquest dilluns La Vanguardia, hi haurà una rebaixa de l'IRPF que afectarà 2,6 milions de contribuents. En concret, suposarà una reducció d'un punt del primer tram de tributació, que passarà del 10,5% al 9,5%. La mesura beneficiarà als ciutadans amb rendes anuals iguals o inferiors a 33.000 euros, segons el Departament d'Economia. La reducció en el tram autonòmic de l'IRPF serviria per situar Catalunya en la mitjana estatal. La proposta d'Economia també posa damunt la taula reduir de nou a vuit trams l'IRPF.