30 de juny. Aquesta és la data marcada en vermell al calendari, perquè abans d'aquest dia hi ha d'haver concrecions en el nou model de finançament. És el que fixa l'acord entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa, i el Govern avui ha garantit que es compliran els terminis. "El 30 de juny tindrem tancat amb el govern d'Espanya l'esquema del nou model de finançament", ha afirmat la consellera d'Economia, Alícia Romero, a El Matí de Catalunya Ràdio. Això vol dir que abans de l'estiu hi haurà una reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat per formalitzar l'acord de finançament i que deixi de ser un acord entre partits per convertir-se en un acord entre governs.
"Estem complint dins el termini i en la forma escaient", ha dit Romero, que ha assegurat que s'està treballant amb ERC i amb el govern espanyol per avançar en la reforma del model. Abans del 30 de juny hauran de passar coses. El grup d'experts que treballa des de fa mesos per aterrar la proposta ha d'acabar les seves tasques. Amb aquests escenaris, el Govern fixarà la seva posició i l'haurà de pactar amb el govern d'Espanya. "És complex, hi estem treballant des de fa mesos, però ens en sortirem; les converses amb el govern espanyol van bé i amb ERC també", ha afirmat. Falten menys de tres mesos i Romero aposta per l'optimisme.
El nou finançament té diverses implicacions. El Departament d'Economia ha hagut d'ampliar places i destinar-ne més a l'àmbit del finançament, perquè la Generalitat haurà de gestionar tots els impostos. El primer, l'IRPF aquest 2026. "La casa s'ha d'adaptar, perquè haurem de gestionar tots els recursos", ha afirmat Romero. Ara com ara hi ha poques persones que es dediquin al finançament i s'ha de muscular aquest àmbit amb nous treballadors. Un dels punts que fixa l'acord d'investidura i que ja treballa el Govern és dimensionar l'Agència Tributària de Catalunya.
Els passos en el finançament són determinants per greixar les relacions amb ERC. Els republicans volen avenços "coherents" en totes les carpetes que hi ha sobre la taula -no només finançament, també Rodalies- per sostenir Illa a la Generalitat. "Tot influeix a tenir un ambient més o menys favorable", apuntaven fa uns dies des de Calàbria. Ara, el focus se situa en els decrets de suplement de crèdit, que s'estan negociant. El plantejament del partit d'Oriol Junqueras és que cal dividir el nou decret, dotat amb uns 1.700 milions d'euros. Volen un primer decret de 1.000 milions per fer front a increments de sou de funcionaris i negociar a què s'han de destinar els recursos restants.
Fins ara, en matèria de finançament, hi ha hagut alguns avenços. El nou model està acceptat pel PSOE i pel govern espanyol, però encara s'ha de formalitzar en una reunió bilateral. Mentre els arquitectes del finançament treballen amb hermetisme, Estat i Generalitat han pactat més presència de la hisenda catalana en la campanya de la renda de 2024 i s'incorporaran 90 persones de manera estructural pensant ja en el nou model. L'impost de matriculació s'ha situat com a prova pilot de la "gestió fiscal" entre l'Estat i la Generalitat.
Més personal al Departament
El Departament d’Economia i Finances augmenta la plantilla amb 186 noves places per assumir “noves funcions”, segons ha aprovat aquest dimarts el Govern. En concret, la conselleria ha destacat el desplegament del nou model de finançament singular, l’estratègia de “lideratge econòmic” impulsada per l’Executiu, l’avaluació de polítiques públiques o el control intern de gestió. Del conjunt de nous efectius, ressalta Intervenció General, que en rebrà 85; Hisenda, Tributs i Pressupostos, amb 41; i Política financera i promoció econòmica, amb 12. Amb aquest augment de personal també es pretén avançar en la digitalització de procediments, l’estratègia de promoció econòmica i “atendre millor” les necessitats de suport de la resta de departaments.