El Govern lamenta els avenços «minsos» i «massa lents» de la comissió bilateral

"Catalunya continua sense ser una prioritat del govern del PSOE, no hi ha cap gran traspàs en l'horitzó", assegura el vicepresident Puigneró; Vilagrà anuncia un preacord per gestionar l'ingrés mínim vital

La part catalana de la comissió bilateral Estat-Generalitat.
La part catalana de la comissió bilateral Estat-Generalitat. | ACN
18 de febrer del 2022
Actualitzat a les 19:36h
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el vicepresident Jordi Puigneró han comparegut aquest divendres a la tarda després de la reunió de la comissió bilateral celebrada al Palau de la Generalitat. Ho han fet amb un missatge: s'ha d'anar "més ràpid" a l'hora d'abordar els traspassos i calen resultats "de més entitat". "Treballarem perquè així sigui en la propera bilateral per reduir el greuge històric", ha apuntat la consellera de la Presidència, que ha anunciat un preacord per la gestió de l'ingrés mínim vital i que s'ha reclamat treballar per l'oficialitat del català a Europa. "Els avenços són minsos, de poca entitat i massa lents", ha diagnosticat Puigneró. "Correm el risc que siguin fotos bilaterals", ha apuntat el màxim dirigent de Junts dins del Govern, que ha ironitzat amb fet que sembla que els avenços "viatgin amb Rodalies de Renfe". El traspàs del servei, per cert, encara no té un calendari concret. Les crítiques han topat amb una visió contraposada de la Moncloa, que veu la reunió "històrica".

"El Govern reclama anar més ràpid en els traspassos de competències, serveis i edificis pendents estatutàriament. Hem tingut avenços en l'ingrés mínim vital, però en altres casos han estat tímids. Necessitem acords de més entitat", ha ressaltat Vilagrà. En aquest sentit, ha verbalitzat que hi ha hagut el preacord per aquest ingrés mínim, que conviu amb la renda garantida de ciutadania. "Era important començar a treballar en aquest traspàs", ha apuntat la consellera. S'han constituït tres ponències tècniques: una sobre beques i ajuts escolars, una reivindicació "històrica", per gestionar 120 milions d'euros; una sobre assegurances escolars; i una última sobre mòduls econòmics de la gestió judicial, una altra demanda que fa temps que s'acumula.

Vilagrà també ha indicat que en el torn de precs i preguntes s'ha elevat la demanda de poder convocar des de la Generalitat les proves per tal de contractar secretaris i interventors municipals. "Esperem que en la propera bilateral hi hagi un acord al respecte", ha apuntat la consellera de la Presidència. També s'ha demanat recuperar els recursos de la disposició addicional tercera, tombats per la justícia. "Més enllà d'això, es pot fer aquest pagament, que és just per Catalunya i està acordat dins l'Estatut. Tenim vocació de finançament singular", ha apuntat la dirigent d'ERC. S'ha parlat de la possibilitat que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) tingui un conveni nou per ser traduït la català finançada al 50% per part de l'executiu català i l'estatal.

"No hi ha cap gran traspàs en l'horitzó", ha lamentat Puigneró, en referència tant a Rodalies com a altres carpetes relacionades amb infraestructures, a l'estil de l'ampliació de l'aeroport del Prat. "Si aquesta és la taula en què hi posa el principal focus el govern de l'Estat, això no és suficient", ha destacat poc abans el vicepresident. Ha estat un missatge relacionat amb els també tímids avenços de la taula de diàleg, que l'Estat es resisteix a convocar i que només ha celebrat dues reunions des del 2020. "Si el govern espanyol es pren seriosament la bilateral, hi haurien de posar traspassos que fan goig, i això no passa", ha insistit Puigneró. Vilagrà ha indicat que no s'ha parlat de la taula de diàleg, però ha assegurat que hi haurà data "en les properes setmanes".

La delegació catalana ha estat formada, a banda del vicepresident i la consellera de la Presidència, pel conseller d'Economia, Jaume Giró, i la delegada del Govern a Madrid, Ester Capella. També hi han estat presents Núria Cuenca, secretària general de Presidència, amb Ricard Font, número dos de Vicepresidència. Pel que fa als representants estatals, l'alineació l'ha liderat la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, que ha estat acompanyada d'alts càrrecs i de la nova delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, que s'ha estrenat en un format com aquest. És la segona vegada que la bilateral es reuneix en aquesta legislatura, empatant d'aquesta manera amb les cites de la taula de diàleg que s'han produït.