
El Museu d'Història de Barcelona acull des d'aquest dijous una mostra que porta per títol 'El món del 1714'. Es tracta d'una exposició comissariada per Clàudia Pujol que pretén fer notar com eren i com es relacionaven entre elles les societats i les cultures que poblaven el món a principi del segle XVIII. La mostra s'atura especialment als papers que hi desenvolupaven Barcelona i Catalunya, sobretot en el moment cabdal de la Guerra de Successió, que va implicar gran part d'Europa i que junt amb els altres grans conflictes europeus del moment va tenir repercussions mundials. L'exposició, que ha estat inaugurada per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, és una de les grans propostes de la commemoració del Tricentenari del 1714, “uns esdeveniments que han marcat profundament la història moderna de Catalunya”, segons ha dit l’alcalde.
Trias ha explicat que, en el context de la Guerra de Successió, Barcelona era una ciutat plenament integrada en els circuits internacionals. Barcelona i Catalunya eren un mosaic de nacionalitats, amb contactes permanents entre persones de procedències diverses: anglesos, francesos, alemanys, austríacs, italians, portuguesos, holandesos... "Som hereus d’aquell context polític, cultural, artístic, comercial i econòmic”, ha dit.
Els diversos àmbits de l'exposició retraten el sistema mundial el 1700, la configuració de l'Europa moderna, els equilibris continentals, l'Europa en armes del 1701, Catalunya com a cruïlla internacional i Barcelona com a últim bastió del conflicte entre Borbons i Àustries. La mostra, que aplega un centenar de peces, provinents de 32 museus, biblioteques, arxius i col·leccions particulars, intenta reflectir els trasbalsos europeus pels conflictes al nord, a l'est i al sud del continent, dins dels quals la Guerra de Successió va modificar tant l'esbós dels estats moderns establert a la pau de Westfàlia (1648) com els vincles amb els altres continents.
Així, les ciutats i les potències marítimes de l'Atlàntic del Nord es van posar al capdavant en el panorama mundial, interferint cada cop més en les construccions polítiques africanes, reformulant els tractes amb els dominis d'Amèrica i competint per Àsia, sobretot a l'Índia. Mentrestant, la Xina es mostrava com una potencia expansiva i el Japó s'aïllava en una via pròpia.
A la inauguració també hi han assistit el tinent d’alcalde Jaume Ciurana; el secretari general de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana; el director del MUHBA, Joan Roca; el comissari del Tricentenari, Toni Soler i la comissària de l’exposició, Clàudia Pujol, entre d’altres. Aquesta exposició del Museu d’Història de Barcelona. L'exposició es podrà visitar fins el 28 de setembre del 2014.