El Parlament ha donat el vistiplau a la primera Llei d'igualtat entre homes i dones de Catalunya. L'aprovació ha arribat de la mà de tots els partits, tot i que el PPC, Ciutadans (C's) i els diputats d'Unió no han donat suport a alguns aspectes. Els populars i els democristians s'han oposat als punts que regulen l'accés a l'avortament segons la normativa vigent, mentre que els diputats de C's han votat en contra de les quotes de paritat. La norma abasta diferents àmbits de l'administració i la societat, tant pública com privada, i preveu un règim sancionador amb infraccions i faltes associades a multes i sancions.
Segons el mateix text de la llei vol que el dret fonamental d'igualtat entre dones i homes s'exerceixi de manera efectiva en els àmbits polític, econòmic, social i cultural amb una "regulació pròpia i singular" d'acord amb el marc competencial. El text fixa diferents polítiques públiques adreçades a promoure la igualtat efectiva i l'apoderament, reconeix el paper de les associacions de defensa dels drets de les dones, estableix que tant en la contractació com en l'atorgament d'ajuts es prioritzin les empreses i entitats que tinguin plans d'igualtat, determina que hi ha d'haver paritat als òrgans col·legiats, tribunals o òrgans tècnics de selecció de les administracions, aposta per una educació no sexista, i per l'impuls de la conciliació i el repartiment de tasques.
A més, crea un distintiu català d'excel·lència empresarial en matèria d'igualtat, un observatori de la igualtat de gènere adscrit a l'Institut Català de les Dones, i proposa un conveni de col·laboració entre l'autoritat judicial, el ministeri fiscal i el Síndic de Greuges per actuar en casos de discriminació, explotació o violència contra les dones.
Entre el seu articulat es regulen també alguns aspectes que demostren l'ampli abast de la norma. Per exemple, la llei prohibeix la "comercialització de jocs i joguines que siguin vexatoris per a les dones, que atemptin contra la seva dignitat, que facin un ús sexista del llenguatge o que fomentin l'agressivitat i la violència entre els infants i adolescents". També s'impedeix que es realitzin "activitats culturals en espais públics on no es permeti la participació de les dones o se n'obstaculitzi la participació en igualtat de condicions amb els homes".
En l'àmbit dels mitjans de comunicació, la norma garanteix que "no es difonguin continguts sexistes que justifiquin o banalitzin la violència contra les dones o inciti a practicar-la", aplicant un criteri semblant a l'àmbit de la publicitat. També en els mitjans, la llei marca que hi haurà "una participació activa de les dones, amb presència paritària" entre ambdós sexes especialment als espais "generadors d'opinió".
En l'àmbit empresarial la norma inclou el "foment d'iniciatives d'emprenedoria engegades per dones" i l'elaboració de "plans actius d'ocupació biennal per incentivar l'ocupació estable i de qualitat de les dones". A més, les empreses hauran d'adoptar "mesures específiques" per "prevenir l'assetjament sexual i per raó de sexe".
Salut i avortament
En matèria sanitària i de l'educació, la norma obliga a "incloure en les polítiques educatives la difusió de continguts relatius a la salut afectiva, sexual i reproductiva amb una atenció especial als adolescents, joves i grups de població vulnerables". També es preveu "garantir l'accés als mètodes contraceptius a totes les dones que ho desitgin" i que les dones "puguin rebre la prestació de la interrupció de l'embaràs, per mitjà dels centres de la xarxa pública sanitària, segons la normativa vigent".
Aquest i el punt on es defensa el dret de les dones sobre el seu cos, han trencat la unanimitat en les votacions. I és que la consciència política en matèria d'avortament ha fet que els diputats d'Unió fidels a la direcció del seu partit -els independentistes han seguit la directriu de CDC- i els del PPC hagin votat en contra.
La qüestió de les quotes de paritat també ha desencadenat la protesta i el vot en contra del PPC i de C's, que han assegurat que aquestes mesures no garanteixen igualtat sinó discriminació, encara que sigui positiva.
El Parlament aprova la primera Llei d'igualtat entre homes i dones de Catalunya
PPC i els diputats d'Unió no donen suport als punts relatius a l'avortament
Ara a portada
Publicat el 08 de juliol de 2015 a les 20:15
Et pot interessar
-
Política Espanya és el país que menys inverteix en defensa de l'OTAN
-
Política La Fiscalia Superior de Catalunya diu que ha actuat «raonablement ràpid» en les peticions d'amnistia a independentistes
-
Política Sánchez anuncia 1.300 milions d'euros en 10 anys per construir pisos «més ràpid»
-
Política Foment carrega contra Illa per pactar amb la CUP un «atemptat» contra la propietat privada