La Comissió de Justícia del Parlament ha instat aquest dijous al govern espanyol a iniciar en el "termini més breu possible" el "tancament progressiu" dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE). CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP han votat a favor de la proposta, mentre que s'hi han oposat PP i C's. La comissió ha valorat les conclusions del grup de treball que revisa el model d'aquests centres. La majoria de conclusions aprovades promouen millores concretes de les condicions de vida dels interns, mentre els centres no es tanquin i retreuen la poca transparència d'aquestes instal·lacions. Membres de SOS Racisme, Migrastudium i Tanquem els CIE, presents a la sala, han aplaudit la decisió.
A proposta de CiU i amb els vots d'ERC també s'ha aprovat reclamar al govern espanyol la substitució dels CIE per Centres Oberts d'Acolliment Transitori. Igualment, s'ha donat el vist i plau a resolucions contràries a les denominades "devolucions expré"' i als controls policials basats en el perfil ètnic.
Entre les millores concretes, destaca l'assistència sanitària 24 hores al dia des del mateix centre, la millora de les condicions de visita i comunicació, la instal·lació de banys a les cel·les i l'augment de les càmeres de seguretat, tot i que no en el cas dels banys.
Per últim, el Parlament crearà una Comissió de Seguiment Permanent sobre el CIE de la Zona Franca.
Situació del CIE de la Zona Franca
El centre de la Zona Franca, inaugurat l'agost del 2006 té 5.400 metres quadrats i tres mòduls, amb 50 habitacions i dues habitacions de separació individual.
Segons el PP, el passat 23 de juny hi havia 69 interns al CIE de la Zona Franca, que té una capacitat total de 210 interns, i el número d'ingressos ha estat un 39% inferior al de l'any passat. Dels 405 interns que han passat en els últims mesos pel centre, 312 tenia antecedents policials o procedien de l'àmbit penitenciari. Aquest any s'han expulsat 276 interns, que acumulaven 2.536 antecedents, i se'ls han arxivat 294 causes penals abans de ser expulsats.
Els populars recorden que el temps màxim establert per estar internat és de 60 dies, mentre que la legislació europea admet un màxim de 6 mesos i una pròrroga de 12 mesos. L'estada mitjana als CIE de l'Estat és de 24 dies.
Per la seva banda, ERC recorda que gairebé 400.000 estrangers van deixar l'estat espanyol el 2013 voluntàriament, i 24.000 de manera forçosa. Dels 9.000 internats, només el 52% van acabar sent expulsats.
El Parlament demana el tancament dels CIE
La propuesta ha estat aprovada per CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP | El PP i Ciutadans hi han votat en contra
Ara a portada
Publicat el 02 de juliol de 2015 a les 20:25
Et pot interessar
-
Política Espanya és el país que menys inverteix en defensa de l'OTAN
-
Política La Fiscalia Superior de Catalunya diu que ha actuat «raonablement ràpid» en les peticions d'amnistia a independentistes
-
Política Sánchez anuncia 1.300 milions d'euros en 10 anys per construir pisos «més ràpid»
-
Política Foment carrega contra Illa per pactar amb la CUP un «atemptat» contra la propietat privada