El Parlament demana «un expedient informatiu» sobre la concessió d'Aigües Ter Llobregat

Junts pel Sí i la CUP aproven una moció reclamant al Govern que determini "si existeix un incompliment del contracte

Publicat el 17 de febrer de 2016 a les 18:55
El ple del Parlament ha aprovat una moció, amb els vots favorables de Junts pel Sí i la CUP, que reclama al Govern "obrir un expedient informatiu" sobre la concessió d’Aigües Ter Llobregat (ATLL) per "determinar si existeix un incompliment del contracte de concessió, i si aquesta fos causa de rescissió procedir a la mateixa". La votació arriba poc després que l’Oficina Antifrau hagi posat en dubte el procés de concessió i enmig del tràmit judicial que envolta aquesta polèmica operació.

La moció inicial, impulsada per la CUP, no reclamava aquest informe ni explorar la possibilitat de la rescissió del contracte, sinó que els anticapitalistes reclamaven "revertir els processos de gestió privada de l’aigua", però la negociació amb Junts pel Sí ha fet que abandonessin aquesta proposta, cosa que ha estat criticada per Catalunya Sí que es Pot i el PSC. Només Ciutadans ha votat a favor al costat de Junts pel Sí i la CUP el punt de la moció, just el que més debat ha general al ple.

El diputat del partit de l'esquerra independentista, Sergi Saladié, ha explicat que els anticapitalistes consideren "necessari explorar i estudiar si l’informe permet revertir i recuperar la gestió d’aigua", entenent que s’obri la porta al fet que ATLL torni a ser del tot pública.

Hortensia Grau, diputada de Catalunya Sí que es Pot, per contra, ha considerat que rebaixar la seva moció en la transacció amb Junts pel Sí suposa renunciar a "l’oportunitat de revertir la privatització". "És guanyar temps, un pas endavant, un qui dia passa any empeny, i és un dels pollastres que tenen Junts pel Sí i la CUP i que suposo que no van resoldre en les seves negociacions”, ha sentenciat Grau. 

La resta de la moció abordava altres aspectes relacionats amb la gestió de recursos naturals i gestió del territori. En aquest sentit, s’ha aprovat "eliminar qualsevol possibilitat de transvasament entre conques" i presentar "un pla d’acompanyament i recursos per a la municipalització de l’aigua que inclogui la creació, dins l’Agència Catalana de l’Aigua, d’un equip d’assessorament jurídic a disposició dels municipis que vulguin iniciar la remunicipalització dels serveis d’aigua".