El PDECat defensa congelar la pressió fiscal i no modificar l'IRPF als pressupostos

David Bonvehí demana al Govern que un possible pacte amb els comuns no signifiqui modificar el projecte polític

El president del PDECat, David Bonvehí, en roda de premsa
El president del PDECat, David Bonvehí, en roda de premsa | Aida Morales
26 de novembre de 2018, 13:57
Actualitzat: 15:54h
Els pressupostos de la Generalitat han de contemplar un "àmbit de creixement de totes les conselleries", han de preservar l'estat del benestar i han de preveure "polítiques de creixement empresarial". Això és el que ha defensat aquest dilluns el president del PDECat, David Bonvehí, en una roda de premsa en què ha assumit la necessitat de pactes, però on també ha defensat una posició orgànica mantinguda en el temps que ha de passar, segons ha dit, per no incrementar la pressió fiscal sobre la ciutadania, tal com demanen els comuns.

Aquest últim aspecte, ha afirmat, passa per la determinació de no incrementar l'Impost sobre la Renda i les Persones Físiques (IRPF): "Ens sembla que l'IRPF ja pressiona prou a Catalunya, i esperem que els pressupostos que surtin del Govern siguin en aquest sentit". El vicepresident, Pere Aragonès, ja va afirmar en una entrevista a NacióDigital que la reforma fiscal passaria per una "unitat d'acció al Govern" entre ERC i JxCat. El PDECat, doncs, ha demanat al Govern que defensi una "línia coherent", tot i que, segons han fet evident, estan a l'expectativa: "A Junts per Catalunya hi ha diputats que no són del PDECat i poden modular la posició, però a grans trets defensem que la fiscalitat no s'incrementi".

Així mateix, i sobre la proposta que aquest dilluns també han fet els comuns d'augmentar l'IRPF al 2% de la població amb rendes de més de 90.000 euros l'any, ha assegurat que l'estudiaran, però també ha demanat al Govern que un possible pacte amb ells no suposi "canviar el model fiscal" o augmentar la pressió sobre els ciutadans. Així mateix, ha defensat que les classes mitjanes ja paguen prou, i ha demanat que no es travessin línies vermelles: "Si el preu del pressupost ha de ser que canviem el model social o que haguem de renunciar al nostre projecte polític de continuar avançant cap a la República, des del PDECat hem de dir que no hi estem d'acord". 

Per això, ha demanat al Govern que miri cap a la "modernitat", amb uns comptes que posin èmfasi en el creixement industrial i empresarial, les infraestructures i, en general, una administració "que pugui adoptar decisions modernes" per definir diferents models. Entre aquestes, el desplegament de la fibra òptica al territori o polítiques públiques de "primer nivell" en sanitat o seguretat.

Manca de finançament estatal 

Després de la reunió del comitè nacional del PDECat, on s'ha acordat convocar la militància a participar el proper dia 8 de desembre als actes del Consell de la República a Brussel·les, el partit ha volgut mostrar també la seva solidaritat als metges que durant aquesta setmana es manifestaran per reclamar millores laborals. En aquest cas, però, ha remarcat que la "càrrega de treball massiva" no deriva d'una manca de pressupostos de la Generalitat, sinó de la "manca de finançament de l'Estat".

"El pressupost de Catalunya ha tingut més del 73% de despesa social; això vol dir que la Generalitat ha aportat tots els diners que podia", ha asseverat, al temps que ha remarcat que és el govern espanyol qui hi destina "quantitats insuficients": "La manca de finançament de l'estat espanyol vers Catalunya porta avui a diferents reivindicacions que creiem que són honestes". 

"Redefinir" les marques electorals en l'espai ideològic

Bonvehí ha avançat que analitzaran els resultats de l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) en la propera reunió de la direcció de l'executiva nacional, malgrat que ha admès que l'espai ideològic del PDECat s'ha de repensar. "Veiem la necessitat d'acabar de redefinir les marques electorals del nostre espai ideològic", ha afirmat en referència al Partit Demòcrata, però també Junts per Catalunya, que ha assegurat que cada vegada més s'entenen com el mateix, tot i les diferències: "La gent els identifica com a més semblants". 

Pel que fa a JxCat, ha volgut remarcar que no és una marca, sinó una "filosofia inspirada o promocionada des del PDECat", mentre que la Crida és "una qüestió totalment diferent", ja que es presenta com "un nou actor polític". Sobre el partit liderat per Jordi Sànchez des de Lledoners, que compta amb el suport de Carles Puigdemont i Quim Torra, ha afirmat que aquests dies s'està estudiant com es pot sumar per fer "un gran projecte".

El debat ha de ser "d'encaix dins del partit", i ha deixat clar que "no ajuda que hi hagi posicionaments públics" més enllà del seu, com a president del PDECat: "L'encaix ha de ser d'una forma que sigui assumit per la majoria de la militància i necessitem fer-nos unes quantes preguntes més; les presses no són bones conselleres".

JxCat no es pronuncia sobre els impostos

El portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, ha rebutjat pronunciar-se sobre una eventual reforma fiscal i ha atribuït el retard i la dificultat per aprovar un projecte de pressupostos a l'aplicació del 155, "que va paralitzar la maquinària" de la Generalitat. Ha reaccionat així davant els retrets dels comuns conforme el Govern no s'ha posat en contacte amb ells: "Algú vol fer entendre que vivim en una situació de normalitat".
 

Eduard Pujol, aquest dilluns, al Parlament. Foto: ACN


Pujol ha criticat el diputat de Catalunya en Comú Podem David Cid i ha dit desitjar que la seva posició crítica per no haver rebut la trucada del Govern sigui "una posició estètica que a l'hora de la veritat es transformi en un diàleg fluid", encara que ha reconegut que el contacte amb els comuns serà immediat. Ha assumit que durant els darrers anys han tingut lloc uns projectes de finances públiques restrictius, i s'ha compromès amb defensar uns comptes "expansius" i que reverteixin les retallades.

"Vull transmetre a l'opinió publica l'ànima social de JxCat i d'aquest Govern, que explica en part el procés polític que estem fent. L'ànima nacional va unida a l'ànima social", ha assegurat. Davant les propostes per augmentar els impostos, el portaveu adjunt de JxCat ha afirmat que espera la proposta del Govern per pronunciar-s'hi, però ha assegurat que hi ha marge de flexibilitat per entendre's amb aquells que volen pactar els comptes i que "no hi ha divergències" amb ERC sobre els comptes.