El PDECat s'assegura el control de la marca JxCat i enutja els independents

Els nacionalistes faran servir Junts per Catalunya, legalment propietat seva, a les locals després de pactar-ho amb Puigdemont; les discrepàncies internes també són pel repartiment de les subvencions al grup parlamentari

Foto de família de la convenció municipalista del PDECat
Foto de família de la convenció municipalista del PDECat | PDECat
18 de juny del 2018
Actualitzat a les 18:42h
Dues frases -la primera d'un alt dirigent del PDECat, la segona d'un alt responsable governamental del nou executiu de Quim Torra- defineixen el moment que travessa la cohabitació entre les sigles nacionalistes i Junts per Catalunya (JxCat). Sostenen des de la planta noble del partit: "Marta Pascal [coordinadora general] es va avançar a les demandes dels crítics i va optar per proposar JxCat, una fórmula d'èxit, com a marca a les municipals, amb flexibilitat al món local. El nom, com se sap des del novembre, és del partit". Respon un membre de l'equip governamental de Torra que anava a les llistes del 21-D: "El debat va més enllà del nom. Es tracta d'autonomisme o República. I si en l'assemblea del PDECat del juliol s'aposta per la primera via, la gent ens marxarà".

Aquestes consideracions venen a tomb de la nova crisi -ja en són unes quantes que han fet el salt a l'exterior- entre el PDECat i JxCat, el grup parlamentari sorgit d'una coalició que, tècnicament, estava formada per les sigles nacionalistes i per Convergència Demòcratica de Catalunya (CDC). El document formal que registra la coalició per al 21-D està signat per David Bonvehí -coordinador organitzatiu del PDECat, fent tàndem amb Pascal des de fa dos anys- i per Carles del Pozo, un dels integrants de la reduïda direcció d'una CDC en ple procés d'hibernació. Era la forma d'assegurar-se no perdre els drets electorals. Que la direcció del partit hagi optat per tornar a fer servir la marca de JxCat a les municipals ha desfermat les queixes d'algunes dels independents que va fitxar Carles Puigdemont per al 21-D.

Es tracta, per exemple, d'Aurora Madaula -impulsora de la llista unitària que volia concórrer als comicis sota la fórmula d'una agrupació d'electors, opció ben vista per Puigdemont- i de Josep Costa, vicepresident primer del Parlament i de la màxima confiança del líder de JxCat. "No en el meu nom", deia dissabte Madaula. "No és el mateix ser JxCat que dir-se JxCat", afegia Costa també a través de Twitter. Dirigents locals del PDECat van contraatacar a les xarxes insistint que és compatible defensar els dos projectes polítics, a la pràctica condemnats a entendre's per raons polítiques i administratives. I és que les dues ànimes que han agafat el relleu de l'antiga Convergència comparteixen cadira al consell executiu i també al grup parlamentari.