
Unió de Pagesos vol ajudes de les administracions per sortir de la crisi de preus Foto: Salvador Miret
Unió de Pagesos ha tornat a denunciar la "greu" crisi de preus que, des de fa mesos, està vivint el sector de la fruita dolça i que es va veure agreujada arran de l'entrada en vigor del veto rus a les importacions europees. El sindicat considera que si no s'actua des de les administracions la viabilitat d'algunes explotacions pot estar en perill aquesta campanya i molts productors poden optar per deixar la fruita als arbres sense collir, segons el responsable de la fruita dolça d'UP, Xavier Gorgues.
Per això, l'organització agrària exigeix la posada en marxa de mesures "urgents" per tal de pal·liar els efectes de la crisi de preus sobre el sector. Unió de Pagesos considera que les mesures aplicades des de la campanya passada per les administracions europea, estatal i catalana han demostrat ser "insuficients" i, amb vista a la nova campanya, "no hi ha indicis que puguin remuntar els preus en origen".
Preus a la meitat
El sindicat denuncia que les liquidacions rebudes de préssec i nectarina de la darrera campanya oscil·len, de mitjana, entre els 10 i els 20 cèntims d'euro el quilo -la meitat o menys del que es va liquidar l'any anterior-, mentre el cost de producció se situa entre els 25 i 30 cèntims. En el cas de la poma, els preus fixats per Mercolleida des de l'inici de la campanya són d'uns 0,25 euros/quilo -la meitat que l'any passat-. En aquest sentit, Xavier Gorgues ha denunciat que s'aprofiti el veto rus per mantenir preus baixos, sobretot amb la poma.
Unió de Pagesos diu que les ajudes són insuficients
Per tot això, Unió de Pagesos considera que les mesures aplicades fins ara per les administracions europea, estatal i catalana per pal·liar els efectes de la crisi de preus al sector van ser del tot "insuficients". Per això, el sindicat reclama a la Unió Europea mesures com ara la prohibició temporal de comercialitzar els calibres més baixos i les importacions de països tercers, proposar restitucions a l'exportació, o que els acords entre productors puguin acordar estratègies conjuntes, sense vulnerar les normes de competència europees, com fixar volum de producció, nivell de sucres mínim per poder collir el producte més madur o quantitat de retirades a realitzar.
Així mateix, UP demana al govern de l'Estat crèdits bonificats per al sector, l'adequació dels mòduls de l'IRPF de la declaració del 2014 a la pèrdua d'ingressos i l'enduriment de les normes de comercialització, per tal d'evitar la venta a pèrdues, que segons el sindicat estan duent a terme algunes grans superfícies. Pel que fa al Govern li reclama un pla de reconversió varietal, el suport per a un cessament de l'activitat "digne", així com un pla d'arrencades per aquells productors que vulguin dedicar-se a altres cultius, entre altres.