El govern espanyol intenta fer propaganda per delegació. Pressiona les empreses catalanes -i, en general, les establertes a Catalunya- perquè es posicionin contra la majoria social i parlamentària que està afrontant el procés d'emancipació política de Catalunya. Apliquen aquesta mateixa pressió a les organitzacions patronals i, igualment, a qualsevol corporació amb seu a Catalunya. L'objectiu és que els dirigents d'aquestes empreses donin credibilitat als arguments apocalíptics que emet l'espanyolisme en l'àmbit econòmic.
El fracàs de l'estratègia és rotund. Només s'hi ha prestat clarament José Manuel Lara (Planeta); amb alguns matisos, José Luis Bonet (Freixenet) i, amb més matisos encara, Juan Rosell (CEOE). Un grapat de suposats empresaris alemanys amics d'Alícia Sánchez-Camacho que han fet un manifest espanyolista estan col·leccionant desmentiments de les multinacionals del seu país... Poca cosa més.
Però el més indicatiu és que el govern de Mariano Rajoy no fa el mateix respecte a les empreses espanyoles amb seu fora de Catalunya. Aquestes societats, moltes de les quals comercialitzen bens i serveis a Catalunya eviten, de forma escrupolosa, qualsevol mena de posicionament que els pugui restar quota en el mercat català. L'objectiu és la preservació de les empreses espanyoles i la intimidació de les catalanes. Ho tenen clar. I com diu César Alierta, "la ideologia de Telefónica són les tecnologies de la comunicació".
El silenci de les empreses espanyoles
Ara a portada
Publicat el 12 de febrer de 2014 a les 22:59
Et pot interessar
-
Política La Fiscalia Superior de Catalunya diu que ha actuat «raonablement ràpid» en les peticions d'amnistia a independentistes
-
Política La defensa de la llengua es fa un lloc per Sant Jordi
-
Política Centenars de persones es manifesten al centre de Barcelona en defensa del català: «La nostra llengua no es toca»
-
Política Sant Jordi per la Llengua crida a reactivar el carrer davant la «situació d’emergència lingüística»