ANC i Òmnium, principals entitats del sobiranisme civil, han fet una crida a articular una mobilització permanent, i ja han convocat protestes per aquest diumenge davant de tots els ajuntaments del país. Aquest dimecres, des de la plaça Sant Jaume i en una compareixença conjunta amb desenes d'entitats i sindicats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han reclamat específicament als ciutadans una protesta "pacífica" i "cívica" davant de la seu del departament pilotat per Oriol Junqueras.
El mateix Junqueras ha aparegut al carrer per pronunciar un breu discurs davant de la multitud concentrada a rambla de Catalunya, unes 40.000 persones segons la Guàrdia Urbana. Des de la porta de la conselleria d'Economia, el vicepresident català ha fet una crida "a la serenitat i calma, però també a la fermesa i la resistència". "El futur del país està en mans de vosaltres per fer triomfar la llibertat i la democràcia", ha afirmat davant dels manifestants.
Discurs davant de la multitud
Els parlaments s'han succeït davant de la multitud concentrada al cor de Barcelona. A banda del vicepresident del Govern, també han parlat membres de la mesa del Parlament, com Lluís Guinó i Anna Simó, i els màxims representants de les entitats sobiranistes. "Si roben les urnes, construirem les urnes que calgui. Si ens roben les paperetes, que cadascú se les imprimeixi", ha ressaltat Jordi Sànchez. Jordi Cuixart també s'ha mostat contundent: "Necessitem que Europa reaccioni a l'atropellament de les llibertats. Quan s'ataca la democràcia a Catalunya, s'ataca la democràcia a l'Estat".
Durant la nit s'han succeït els parlaments. Fins ben entrada la matinada, Cuixart i Sànchez no han demanat als manifestants que donessin per conclosa la concentració, quan la Guàrdia Civil encara era dins de la seu de la conselleria d'Economia. Davant de la negativa de centenars de ciutadans, els Mossos d'Esquadra han iniciat un dispositiu de desallotjament de la rambla de Catalunya.
Missatge dur de Puigdemont, resposta severa de Rajoy
Com ha fet Junqueras, les principals autoritats del país han denunciat durant aquest dimecres l'estratègia de Marianio Rajoy. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acusat l'Estat de suspendre "de facto" l'autogovern i ha mantingut el compromís de votar l'1-O, tot i que no ha utilitzat la paraula referèndum en la seva intervenció. Al seu torn, Ada Colau, ha instat el sobiranisme a "mobilitzar-se" unit en defensa de l'autogovern i de les institucions catalanes; i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha acusat el govern espanyol d'aplicar l'"estat d'ecepció" a Catalunya.
Els discursos de les principals institucions del país han rebut resposta aquesta nit des de la Moncloa. El president espanyol, Mariano Rajoy, ha instat el Govern a cessar "les seves actuacions il·legals". "Aquest referèndum ja no es pot celebrar, és una quimera", ha argumentat Rajoy.
El centre de Barcelona s'ha omplert de gent en suport de l'1-O Foto: Adrià Costa
Jornada de detencions i escorcolls des de primera hora
La Guàrdia Civil ha iniciat aquest dimecres al matí una macrooperació contra l'organització del referèndum. L'operatiu, que ha estat ampli, ha comportat 16 detencions. Fins a 7 persones estan sent investigades investigats i s'han produït 41 escorcolls a seus del Govern, empreses i domicilis particulars. L'escorcoll a la seu de la conselleria d'Ecobomia ha finalitzat cap a dos quarts de deu de la nit.
Concentració per la presència de la Guàrdia Civil a Economia Foto: Adrià Costa
El TSJC ha informat que l'operació ordenada pel jutjat número 13 inclou investigacions per presumptes delictes de desobediència, prevaricació i malversació. La causa s'ha declarat secreta. La resposta ciutadana ha estat espontània des de primera hora del matí: concentració massiva a la Rambla de Catalunya amb Gran Via, així com en els altres punts on es produeixen escorcolls i detencions.
A la seu de la CUP, on hi ha fet acte de presència la Policia espanyola, també s'hi ha concentrat manifestants de forma espontània. L'acció policial a les dependències de la formació anticapitalista ha durat gairebé sis hores.Durant la jornada, la CUP ha creat un grup legal -format per diputats de la CUP, regidors de l'Ajuntament de Barcelona i entitats per la pau- que dialogués amb la Policia espanyola. El grup no ha pogut finalment parlar amb els agents, que s'han negat a cap interlocució. Davant d'això, la CUP ha optat per posar una denúncia al jutjat de guàrdia per afegir "pressió política" als cossos de seguretat.
La jornada ha estat llarga. Desenes d'agents han entrat a primera hora a les dependències del Departament d'Economia i Vicepresidència, situat a la Rambla Catalunya, on han tallat les línies de telèfon i la connexió a internet deixant el departament incomunicat. També han entrat a l'Institut Català de Finances, a la Gran Via; a més dels departaments de Governació, Exteriors (a Via Laietana) i Afers Socials de la Generalitat. D'altra banda, els agents també s'han personat a primera hora del matí al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat.
Agents de la benemèrita també han accedit a diverses empreses vinculades al Govern, com el Centre Tecnològic de Catalunya, TYSystems (que va fer el sistema informàtic del 9-N) i el consorci de l'Administració Oberta de Catalunya. La Guàrdia Civil també ha entrat al despatx del director de l'Agència Tributària, Eduard Vilà Marhuenda, i a la seu de la Fundació.cat.
Salvadó i Jové, en el punt de mira
De moment la Guàrdia Civil ha realitzat un mínim de catorze detencions i una quarantena d'escorcolls. Entre els arrestats hi ha Josep Maria Jové, secretari general d'Economia i Hisenda, així com Lluís Salvadó, secretari d'Hisenda. Pere Aragonès, secretari d'Economia, en canvi, no ha estat arrestat, com s'havia dit en principi. En el cas de Josep Maria Jové s'ha escorcollat amb ell el seu domicili i està previst que el portin a la seu d'Economia. Al seu torn, la Guàrdia Civil s'ha endut Salvadó poc abans de les 7 del vespre, després de set hores detingut a l'edifici de la secretaria d'Hisenda, mentre s'hi feien escorcolls.
A banda, també hi ha altres alts càrrecs sota custòdia policial. Es tracta de Francesc Sutrias, director general de Patrimoni, alt càrrec del departament de Vicepresidència i Economia i Hisenda; Josuè Sallent Rivas –a qui li han entregat una ordre d'escorcoll del domicili-, Pau Furriol Fornells, Mercè Martínez Martos i David Franco Martos, del CTTI; Xavier Puig Farré, cap d'àrea TIC d'Afers Exteriors; David Palanca Serrano, d'Afers Exteriors i Joan Manuel Gómez, també d'Economia i Hisenda.
Carles Puigdemont ha convocat una reunió d'urgència del Govern al Palau de la Generalitat. Posteriorment, en una compareixença amb el Govern en ple –només faltava Raül Romeva que és a Madrid- ha acusat l'Estat de suspendre "de facto" l'autogovern i ha anunciat que manté el compromís de votar l'1 d'octubre.
Clavells a la seu d'Economia custodiada pels Mossos i la Guàrdia Civil. Foto: Adrià Costa
Agents de la Guàrdia Civil desplegats a Sabadell per efectuar una detenció. Foto: Juanma Peláez
A continuació, vídeos de les protestes
Les entrades es produeixen l'endemà que el cos armat rebés més de 45.000 notificacions per a les meses electorals del referèndum de l'1 d'octubre. Els comisos es van realitzar al llarg del dia a la seu de la firma a Terrassa, principalment, però també van fer inspeccions a Manresa, l'Hospitalet de Llobregat o Barcelona.
Segons el Ministeri de l'Interior, afirma que el nombre de certificats de notificació requisats "podria suposar el 80% de les comunicacions necessàries per cobrir les meses electorals". Els certificats de notificació estaven tancats, disposats per ciutats i poblacions.
Aquest dimecres, a més, la Guàrdia Civil ha localitat nou milions de paperetes del referèndum en una nau de Bigues i Riells.
A continuació, imatges de l'operatiu de la Guàrdia Civil i de les protestes.
Mobilització contra l'actuació de la Guàrdia Civil a Sabadell. Foto: Juanma Peláez
Agents de la Guàrdia Civil, a Sabadell. Foto: Juanma Peláez
Jordi Cuixart, durant la roda de premsa. Foto: Josep Maria Montaner
Joan Tardà i Ramon Tremosa, davant la seu d'Economia. Foto: Adrià Costa
Un cotxe de la Guàrdia Civil, a la Rambla Catalunya. Foto: Adrià Costa
La Guàrdia Civil, a Tysystems. Foto: Cedida
Guàrdia Civil, a la seu del CTTI Foto: Cedida