Tot i aquesta negativa, el partit socialista queda en evidència després que semanes enrere, la vicepresidenta Carmen Calvo, assegurés en una entrevista que "farien el que determinessin els lletrats del Congrés". La situació, però, ha estat contrària a les seves paraules:
És la primera vegada que els lletrats del Congrés avalen la viabilitat de la creació de la comissió d'investigació sobre les activitats del monarca. Només aquesta legislatura s'havien manifestat en contra d'aquesta possibilitat en cinc ocasions, totes a instàncies de Podem o de les formacions independentistes.Acompáñame en esta triste historia. pic.twitter.com/1TwLgoPj55
— Jonathan Martínez (@jonathanmartinz) January 14, 2021
Fins ara els lletrats havien argumentat que les activitats de Joan Carles I estaven emparades pel caràcter inviolable de la figura del cap de l'Estat, que "preserva el rei de qualsevol tipus de censura o control dels seus actes". El PSOE havia vinculat la seva negativa a qüestions d'oportunitat política però també al criteri dels lletrats.
La petició de creació d'una comissió d'investigació de Podem i les forces independentistes argumenta que els fets que es pretenen investigar són posteriors a l'abdicació de l'exmonarca, i per tant no se li pot aplicar el criteri de la inviolabilitat.
Segons fonts del Congrés, l'informe dels lletrats "no s'oposa a l'admissió a tràmit" de la petició d'una comissió d'investigació sobre les activitats del rei Joan Carles, però el fet que s'acabi admetent o no serà una decisió que la Mesa del Congrés adoptarà aquest dimecres.