Els 12.000 catalans a la Gran Guerra

Un llibre dels historiadors Joan Eculies i David Martínez Fiol repassa i analitza el paper de Catalunya durant el conflicte i el seu paper en la internacionalització del separatisme

Publicat el 02 de març de 2014 a les 17:00
Soldats catalans a les files de la Legió Estrangera, el 1915. Foto: Museu Legió Estrangera

Una història poc coneguda, silenciada i, sovint, castigada torna a prendre a vida.  Aprofitant que el 2014 es commemora el 100 anys de l'inici d'una contesa que va marcar, com poques, una de les fronteres nítides que divideix la història, un llibre revisa la participació catalana a la Gran Guerra.

Amb el títol "12.000! Els catalans a la Primera Guerra Mundial" (Ara Llibres, 2014) els historiadors Joan Esculies i David Martínez Fiol han bastit una autèntica filigrana de treball de documentació i han posat negre sobre blanc la vida dels catalans que d'una manera o altra van tenir relació amb el conflicte i les seves reverberacions a Catalunya.


Més enllà de relats d'una natural actualitat com l'estelada que els voluntaris catalans brandaven a les trinxeres de Verdum, el llibre analitza la posició de les formacions catalanes davant la Gran Guerra, les fronts catalans dels aliadòfils i els germanòfils, la neutralitat catalana, el paper dels voluntaris catalans al fang de les trinxeres i la tasca ingent que van fer en propagar internacionalment el catalanisme i què se'n va fer d'aquests.

Com a colofó d'una magnífica obra, amb una rigorositat extraordinària, el llibre recull el  document firmat per tres excombatents catalans que van demanar a la conferència de pau de París ajuda per assolir la independència de Catalunya.



Undiploma de reconeixement a un dels voluntaris catalans. Foto: Regiment Pirenaic 1